Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Zdrowa flora jelitowa

Okres jesieni i zimy to czas, kiedy wielu z  nas będzie wymagać terapii antybiotykowej. Wiązać się to będzie z niebezpieczeństwem zniszczenia bakterii probiotycznych, które bytują w jelitach. Aby ustrzec się tej sytuacji w czasie antybiotykoterapii i po niej należy stosować probiotyki i prebiotyki.

Okres jesieni i zimy to czas, kiedy wielu z  nas będzie wymagać terapii antybiotykowej. Wiązać się to będzie z niebezpieczeństwem zniszczenia bakterii probiotycznych, które bytują w jelitach. Aby ustrzec się tej sytuacji w czasie antybiotykoterapii i po niej należy stosować probiotyki i prebiotyki. Te pierwsze to prozdrowotne bakterie, których dostarczenie do jelit powoduje, że nie rozwiną się w nich chorobotwórcze bakterie i grzyby, a prebiotyki to grupa substancji, które można nazwać pożywieniem dla prozdrowotnych bakterii. Naszym pacjentom, którzy mają problemy z florą jelitową, wynikające z antybiotykoterapii lub innych przyczyn, rekomendujemy przyjmowanie probiotycznego preparatu Bactibon complex. Zawiera on w swoim składzie 7 różnych szczepów bakterii, które są dodatkowo zamknięte w mikrokapsułkach, co chroni je w trakcie transportu przez przewód pokarmowy przed uszkodzeniem przez kwas solny zawarty w żołądku. Czasami zalecamy również spożywanie Regulobonu. Poza bakteriami zawiera on błonnik z nasion owsa i błonnik z babki jajowatej a także inulinę. Wszystkie te substancje wykazują działanie prebiotyczne. Jako, że stosowanie prebiotyków pod postacią błonnika, nie zawsze jest akceptowane przez małe dzieci, zalecamy wtedy stosowanie samej inuliny w proszku, która rozpuszcza się w wodzie i ma słodki smak, co sprawia, że dzieci spożywają tą formę prebiotyku bez problemu. W naszym Centrum Ziołolecznictwa zalecamy Inulinę Ojca Grzegorza pochodzenia naturalnego. Jej źródłem jest korzeń cykorii. Inulina może służyć nawet do słodzenia potraw, choć nie ma tak intensywnie słodkiego smaku jak cukier.

ROK 2021

Styczeń 2021 Mikrofabryka masła orzechowego. KAMERUN. Rozpoczyna się budowa mikrofabryki masła orzechowego w Kamerunie – akcja prowadzona przez Bonimed wraz z siostrą Fabianą, dyrektorem Caritasu w Doumé. – Akcja ma na celu pozyskanie wsparcia finansowego,

Czytaj wiecej »

Dieta jest ważna przy nowotworach

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60% – twierdzą uczeni z Uniwersytetu

Czytaj wiecej »

Zioła i smog

Sezon grzewczy to czas, w którym zaostrzeniu ulegają choroby lokalizujące się w drogach oddechowych. Dzieci, jak donoszą badania lekarzy krakowskich, trzykrotnie częściej zgłaszają się do lekarza w okresie, gdy nad miastem unosi się smog. Problem zanieczyszczenia powietrza dotyczy

Czytaj wiecej »

Zgaga pali żywym ogniem

Zgaga to czasami banalny objaw, którego niektórzy doświadczają raz albo dwa razy w roku. Niestety czasami zgaga może uniemożliwić normalne życie. Jej objawy to nie tylko pieczenie w okolicy klatki piersiowej i górnej części brzucha, mogą jej towarzyszyć bóle

Czytaj wiecej »