Ziołami w gorączkę

Gorączka jest niemal nieodzownym towarzyszem stanów zapalnych toczących się w organizmie, zarówno w obrębie górnych dróg oddechowych, jak i dróg moczowych. Takie stany zapalne częściej występują w okresie jesieni i zimy. Z reguły zaleca się pacjentom cierpiącym na gorączkę stosowanie leków z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych NLPZ.

Gorączka jest niemal nieodzownym towarzyszem stanów zapalnych toczących się w organizmie, zarówno w obrębie górnych dróg oddechowych, jak i dróg moczowych. Takie stany zapalne częściej występują w okresie jesieni i zimy. Z reguły zaleca się pacjentom cierpiącym na gorączkę stosowanie leków z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych NLPZ. Czy istotnie stosowanie tych leków jest koniecznością? Otóż nie. Zioła również są w stanie obniżyć gorączkę. Ziół o takich właściwościach jest wiele, ale na czoło wysuwają się dwa surowce: kora wierzby oraz kwiat lipy. Można je łączyć, tak czynimy w Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza, stosując w przypadku gorączki suplementację preparatem Grypobon. Kora wierzby zawiera naturalne salicylany, stąd jej łacińska nazwa brzmi cortex salicis, natomiast kwiatostan lipy wykazuje silne działanie napotne, które obniża gorączkę.

 

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »