zaćma, zwana też kataraktą, to zmętnienie soczewki spowodowane wytrącaniem się w niej nierozpuszczalnych w wodzie związków białkowych, które powstają na skutek utleniania ich przez wolne rodniki. Wolne rodniki nie są w wystarczający sposób neutralizowane przez antyoksydanty, których zapasy z wiekiem się wyczerpują, dlatego korzystne jest uzupełnienie antyoksydantów poprzez stosowanie ich w diecie.  Znakomitymi antyoksydantami są naturalna Witamina E O. Grzegorza oraz Koenzym Q10 O. Grzegorza. Zalecamy także spożywanie dużej ilości owoców i warzyw – zwłaszcza tych o kolorze czerwonym, niebieskim i fioletowym. Dobre efekty uzyska się również stosując Oculobon

2 x dziennie 1 kapsułkę. Ekstrakt z owocu borówki czarnej oraz witaminy antyoksydacyjne: C i E zawarte w preparacie, wpływają pozytywnie na stan siatkówki oka, dlatego polecane są osobom narażonym na uszkodzenie siatkówki, np. chorującym na cukrzycę i nadciśnienie oraz osobom pracującym przy komputerze, w złych warunkach oświetleniowych, mającym problemy z widzeniem o zmierzchu oraz osobom starszym. Ekstrakt z aksamitki zawierającej luteinę i zeaksantynę wspomaga ostrość widzenia, co ma znaczenie zwłaszcza u osób starszych, szczególnie narażonych na zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD). Bardzo bogatym źródłem antyoksydantów jest także napar z herbat ziołowo-owocowych w torebkach 5g, nie zawierających sztucznych barwników, np. Rześki Poranek, stworzony wg zasad medycyny chińskiej. Herbatka ta zawiera w swym składzie: owoc jabłka, kwiat hibiskusa, owoc aronii, korę cynamonowca, liść mięty, kwiat rumianku i goździk.

Powiązane produkty