Stres wpływa na nasze geny
To, że stres jest przyczyną wielu chorób wiedziano od dawna. Jednak dopiero w ostatnich latachdowiedziono, iż droga na której negatywne emocje wywołują choroby wiedzie „przez nasze geny”. Od pewnego czasu pojawia […]
To, że stres jest przyczyną wielu chorób wiedziano od dawna. Jednak dopiero w ostatnich latachdowiedziono, iż droga na której negatywne emocje wywołują choroby wiedzie „przez nasze geny”. Od pewnego czasu pojawia […]
Pajączki naczyniowe, czyli rozszerzone i popękane drobne naczynia krwionośne stanowią problem u dużej grupy osób, głównie kobiet. Ich powstawanie zależy od wielu czynników. Są wśród nich zaburzenia hormonalne, takie jak menopauza, czynniki
Jest ona wywoływana cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Problem jest może niegroźny w porównaniu do innych chorób, ale uciążliwy i dość powszechny. Zgaga codziennie towarzyszy 5–10% ludzi, a 20% ma ją
Podczas kolejnego posiedzenia Parlamentarnego Zespołu ds. Polskiego Zielarstwa, 14.05.2019 r. przedstawione zostały przez Panią dr Palomę Cuchi, dyrektor biura Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w Polsce, poglądy tejże instytucji w kwestii włączenia procedur
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wspiera ziołolecznictwo! Dowiedz się więcej »
W chorobie Alzheimera dochodzi do tworzenia się płytek amyloidowych z białka β‑amyloidu w centralnym układzie nerwowym oraz tworzenia się włóknistych wtrętów we włóknach neuronów. Działanie pewnych substancji naturalnych może mieć pozytywny wpływ
Dieta hamuje rozwój chorób Alzheimera i Parkinsona Dowiedz się więcej »
To, że kawa rozjaśnia umysł i łagodzi efekty spadków ciśnienia atmosferycznego było od dawna wiadome. Istniały jednak kontrowersje wokół twierdzenia, że kawa przyczynia się do zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Z czasem nauka przychyliła
W 2018 roku nagrodę nobla uzyskało 2 uczonych, którzy odkryli, iż kluczem do leczenia chorób nowotworowych jest zaprzęgnięcie do tego układu odpornościowego. Odkryli oni, że układ odpornościowy jest niejako oślepiany w czasie
Czy to nowe otwarcie w terapii nowotworów? Dowiedz się więcej »
Ponad 25% masy białek w organizmie ludzkim stanowi kolagen. Jego właściwy stan wpływa na to, czy nasza skóra będzie jędrna i elastyczna, czy też pokryta zmarszczkami i obwisła. Kolagen, jak to malowniczo opisują
Włókna kolagenowe ważne dla kości i skóry Dowiedz się więcej »
Zespoły badawcze z Uniwersytetu Ben-Guriona w Negev (Izrael) oraz Nanyang Technological University w Singapurze przebadały sześć różnych słodzików (aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam K). Okazało się, że nawet stężenie 1 mg/ml w produktach spożywczych
Chorzy na cukrzycę – uwaga na sztuczne słodziki Dowiedz się więcej »
Już w latach 30. ubiegłego stulecia odkryto, że zwierzęta na diecie niskokalorycznej żyją dłużej niż te „dobrze karmione”. Z czasem naukowcy stwierdzili, że wynika to głównie ze stymulacji przez dietę niskokaloryczną białek