Dieta hamuje rozwój chorób Alzheimera i Parkinsona

W chorobie Alzheimera dochodzi do tworzenia się płytek amyloidowych z białka

β-amyloidu w centralnym układzie nerwowym oraz tworzenia się włóknistych wtrętów we włóknach neuronów. Działanie pewnych substancji naturalnych może mieć pozytywny wpływ na zahamowanie tego procesu. Produkty spożywcze mogą wpłynąć hamująco na proces rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Należą do nich m.in. kwasy omega-3 (których szczególnie bogatym źródłem są ryby), substancje o właściwościach antyoksydacyjnych (w które bogate są szczególnie owoce jagodowe), a także błonnik pokarmowy.

W chorobie Alzheimera dochodzi do tworzenia się płytek amyloidowych z białka β-amyloidu w centralnym układzie nerwowym oraz tworzenia się włóknistych wtrętów we włóknach neuronów. Działanie pewnych substancji naturalnych może mieć pozytywny wpływ na zahamowanie tego procesu. Produkty spożywcze mogą wpłynąć hamująco na proces rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Należą do nich m.in. kwasy omega-3 (których szczególnie bogatym źródłem są ryby), substancje o właściwościach antyoksydacyjnych (w które bogate są szczególnie owoce jagodowe), a także błonnik pokarmowy. Ważne jest, aby pacjenci uzupełnili swoją dietę o witaminy z grupy B, szczególnie B6, B12 i kwas foliowy. Można oczywiście uzupełnić te niedobory samą dietą, ale jest to czasami trudne, dlatego sugerujemy pacjentom stosowanie preparatu Neurobon complex, który zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i inne prozdrowotnie działające na układ nerwowy substancje: kwas γ-linolenowy, urydynę, kwas α-liponowy, inozytol, selen. Aby zahamować stres oksydacyjny można wzbogacić dietę o owoce jagodowe lub ich ekstrakty, zawarte m.in. w preparacie Vitalbon lub DS complex.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »