Dieta ma wpływ na długość życia

Już w latach 30. ubiegłego stulecia odkryto, że zwierzęta na diecie niskokalorycznej żyją dłużej niż te „dobrze karmione”. Z czasem naukowcy stwierdzili, że wynika to głównie ze stymulacji przez dietę niskokaloryczną białek o nazwie sirutiny, które wykorzystywane są do naprawy materiału genetycznego. Gdy odkryto rolę sirutin, dowiedziono także, że substancja obecna w czerwonym winie, resweratrol, również stymuluje te białka i, podobnie jak dieta niskokaloryczna, przyczynia się do wydłużenia życia. Niedawno pojawiły się badania przeprowadzone na zwierzętach laboratoryjnych.

Już w latach 30. ubiegłego stulecia odkryto, że zwierzęta na diecie niskokalorycznej żyją dłużej niż te „dobrze karmione”. Z czasem naukowcy stwierdzili, że wynika to głównie ze stymulacji przez dietę niskokaloryczną białek o nazwie sirutiny, które wykorzystywane są do naprawy materiału genetycznego. Gdy odkryto rolę sirutin, dowiedziono także, że substancja obecna w czerwonym winie, resweratrol, również stymuluje te białka i, podobnie jak dieta niskokaloryczna, przyczynia się do wydłużenia życia. Niedawno pojawiły się badania przeprowadzone na zwierzętach laboratoryjnych. Wykazały one, że parametry naczyniowe i metaboliczne mózgu myszy na niskokalorycznej diecie są lepsze niż młodszych osobników będących na diecie wysokokalorycznej. Podobne efekty zauważono także u myszy laboratoryjnych, u których stosowano dietę ketogeniczną z niską zawartością węglowodanów i wysoką zawartością tłuszczy. Badań na myszach nie można jednoznacznie przekładać na efekty jakie występują u ludzi, jednak obserwacje społeczeństw spożywających niskokaloryczne posiłki (mieszkańcy japońskiej wyspy Okinawa oraz doliny Hunza) potwierdzają te przypuszczenia. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza stosujemy od lat ekstrakt alkoholowy ze skórek winogron podawany podjęzykowo (2 razy dziennie 8-10 kropli) pod nazwą Resveratrol – esencja wina w kroplach oraz Vitalbon, w skład którego wchodzi m.in. ekstrakt z korzenia tarczycy bajkalskiej bogaty w bajkalinę.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »