Mitochondria znane są nam z lekcji biologii jako organelle komórkowe produkujące energię. Niektórzy z nas pamiętają też o tym, że w organellach tych znajduje się informacja genetyczna niezależna od jądrowego DNA. Geny zawarte w mitochondriach zawierają informację genetyczną, na podstawie której produkowane są białka odpowiedzialne za przemiany energetyczne. Jeżeli dojdzie do mutacji w tym DNA zostaną wyprodukowane wadliwe białka, np. takie, które będą wpływać na to, iż przemiana materii będzie wolniejsza, co może skutkować powstaniem otyłości. Nie tylko sam materiał genetyczny ma tutaj znaczenie. Od lat znana jest prawda, iż na aktywację naszych genów wpływ ma także środowisko, w którym się znajdujemy. Nie inaczej jest z dysfunkcją mitochondriów. Niektóre czynniki związane ze stylem życia mogą powodować, że mitochondria tracą zdolność regeneracji, a także nie radzą sobie ze stresem oksydacyjnym. To wszystko wpływa na szybkość przemiany materii i może powodować, że komórki tłuszczowe mają większą skłonność do kumulowania w sobie tłuszczu, niż do jego spalania.
Jakie elementy stylu życia mają wpływ na „uzdrowienie” naszych mitochondriów? Pierwszy z nich to wysiłek fizyczny. Powoduje on, iż w komórce dochodzi do namnażania się mitochondriów, co powoduje „spalanie się” tłuszczu.
Kolejnymi czynnikami wspierającymi nasze mitochondria są kwasy Omega‑3 i Omega‑6. Odpowiednio wysoka ich podaż powoduje, że łatwiej dochodzi do „spalania się” tkanki tłuszczowej. Eksperci z WHO sugerują, aby kwasy tłuszczowe Omega‑3 i Omega‑6 odpowiadały za 3 do 11% energii pozyskiwanej z naszej diety, w tym: Omega‑3 od 0,2 do 0,5%, Omega‑6 od 2,5 do 9%. Jeżeli chodzi o produkty roślinne to jedną z substancji, która najlepiej wspiera tworzenie się mitochondriów, jest zawarty w skórkach ciemnych winogron resveratrol. Aktywuje on niektóre geny, które stymulują funkcję mitochondriów, np. w wątrobie, co ma wpływ m.in. na leczenie otyłości i stłuszczenia wątroby. Zaznaczyć należy, że wchłania się on najlepiej z roztworu alkoholowego, np. z czerwonego wina. W CZOG zalecamy stosowanie ekstraktu ze skórek winogron – Resveratrolu esencji wina w postaci kropli podjęzykowych. Innymi substancjami naturalnymi stymulującymi funkcję mitochondriów są polifenole, np. kwercetyna. Istnieją dowody naukowe na to, iż przy jej spożywaniu w komórkach mięśniowych zwiększa się ilość mitochondriów. Kolejnym czynnikiem aktywującym mitochondria są katechiny obecne w zielonej herbacie. Przekłada się to na „spalanie” tkanki tłuszczowej. Czynnikiem aktywującym mitochondria są również antyoksydanty naturalnie występujące w owocach i warzywach, ale także witaminy C, E i A. W CZOG przykładamy ogromną wagę do jakości zalecanych witamin. Witamina C Ojca Grzegorza to substancja doskonale wchłaniająca się i bardzo przyjazna dla żołądka. W skład tego preparatu wchodzą ekstrakty z aceroli, owoców róży i hibiskusa, które wzbogacone są o najlepszą formę witaminy C czyli askorbinian sodu. Forma ta nie drażni żołądka. Jeżeli chodzi o witaminę E z kolei, to w CZOG korzystamy z absolutnie naturalnej Witaminy E, która zawiera w swoim składzie 4 tokoferole i 4 tokotrienole i różni się w sposób zasadniczy od sprzedawanych w aptece produktów zawierających 1 tokoferol. Wymieniając substancje, które wpływają korzystnie na mitochondria nie można zapomnieć o Koenzymie Q10, substancji która wręcz kojarzy się z przypływem energii. W naszym Centrum zalecamy stosowanie Koenzymu Q10 Ojca Grzegorza.
Mając do czynienia z otyłością musimy ją traktować jako chorobę przewlekłą, która ma swoje zaostrzenia i remisje. Nie możemy stosować w tej chorobie diety, która z natury swej jest stanem przejściowym. Należy zmienić radykalnie sposób odżywiania. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza stworzyliśmy koncepcję, która pomoże w sposób bezpieczny zredukować nadprogramowe kilogramy.
W celu redukcji masy ciała Regulobon należy spożywać 2 razy dziennie po 1 czubatej łyżeczce (5 g), rozpuszczonej w wodzie lub innym napoju. Ponadto stosować Chitobon 2–3 x dziennie 3 kapsułki, który zmniejsza ilość zjadanych pokarmów i przyswajanie tłuszczy. Inny produkt to Adipobon mono, który przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Czwarty to Adipobonisan, który hamuje uczucie głodu. Połączenie tych 4 preparatów oraz odpowiednia dieta i wysiłek fizyczny adekwatny do stanu naszego zdrowia powinno przynieść oczekiwane rezultaty.
Zachęcamy do obejrzenia darmowego webinaru „Zioła na nadwagę i otyłość” dostępnego na profilu Facebook Bonimed-Zioła Ojca Grzegorza Sroki lub w Telewizji dla Zdrowia na kanale YouTube.