Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Plaga otyłości

Tytuł bynajmniej nie jest przesadzony, zważywszy na to, jakie dane przedstawili w październiku 2017 r. naukowcy z Imperial College London i WHO. Ustalono, że liczba otyłych dzieci i młodzieży w wieku 5-19 lat w ciągu ostatnich czterech dekad wzrosła 10-krotnie. I nie dotyczy to jedynie Stanów Zjednoczonych czy Wielkiej Brytanii, ale i krajów biedniejszych. Za głównego sprawcę problemu uważa się reklamy śmieciowego jedzenia. Nadwaga i otyłość to nie tylko problem estetyki. Utrzymanie prawidłowej masy ciała w okresie dziecięcym pozwala m. in. na zmniejszenie ryzyka otyłości i cukrzycy w późniejszym okresie życia. Otyłe dziecko to chory dorosły.

Tytuł bynajmniej nie jest przesadzony, zważywszy na to, jakie dane przedstawili w październiku 2017 r. naukowcy z Imperial College London i WHO. Ustalono, że liczba otyłych dzieci i młodzieży w wieku 5-19 lat w ciągu ostatnich czterech dekad wzrosła 10-krotnie. I nie dotyczy to jedynie Stanów Zjednoczonych czy Wielkiej Brytanii, ale i krajów biedniejszych. Za głównego sprawcę problemu uważa się reklamy śmieciowego jedzenia. Nadwaga i otyłość to nie tylko problem estetyki. Utrzymanie prawidłowej masy ciała w okresie dziecięcym pozwala m. in. na zmniejszenie ryzyka otyłości i cukrzycy w późniejszym okresie życia. Otyłe dziecko to chory dorosły. Kontrola masy ciała, zwłaszcza u dzieci, polegać powinna na redukcji spożywania słodyczy oraz pokarmów zawierających tłuszcze przetwarzane w wysokiej temperaturze. Szkodliwe izomery trans kwasów tłuszczowych obecne są w szczególności w wyrobach cukierniczych oraz daniach serwowanych w punktach gastronomicznych, w których do smażenia wielokrotnie stosuje się ten sam olej. Zaleca się natomiast wybór produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym, czyli takich, które nie powodują szybkiego zwiększania się poziomu glukozy w surowicy krwi. Zestaw posiłków można uzupełnić odpowiednimi suplementami diety. Najbardziej wskazane jest włączenie preparatów bogatych w błonnik pokarmowy, który pęczniejąc w żołądku zmniejsza apetyt, ogranicza wchłanianie tłuszczów i węglowodanów oraz przyspiesza perystaltykę jelit. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza stosujemy u pacjentów Regulobon (2 x dziennie 1 łyżeczka przed jedzeniem), który oprócz błonnika z łupiny nasiennej babki jajowatej i z nasion owsa oraz inuliny (błonnik rozpuszczalny) zawiera także prozdrowotne bakterie jelitowe. U osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy mimo skłonności do podjadania korzystne efekty przynosi Chitobon (2 x dziennie 3 kapsułki przed głównymi posiłkami). Preparat ten zawiera chitosan i chrom. Chitosan to substancja uzyskiwana ze skorupiaków morskich, która ma zdolność pęcznienia w żołądku, a przez to daje uczucie sytości, zmniejsza apetyt i spowalnia wchłanianie tłuszczów. Chrom z kolei przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy w surowicy krwi, dzięki czemu można uniknąć tzw. napadów głodu. Warto również rozważyć stosowanie ziół, które spowalniają wchłanianie węglowodanów z jelit do krwi, a przez to również stabilizują poziom glukozy w organizmie. Taki efekt zapewnia mieszanka ziołowa Adipobonisan. Napary z tej mieszanki należy spożywać przed jedzeniem (2 x dziennie napar z 1 saszetki). W czasie kuracji odchudzającej stosuje się także substancje, które wspomagają metabolizm. Są to tak zwane „spalacze” tkanki tłuszczowej. Jednym z najsilniejszych surowców wykazujących takie działanie jest ekstrakt z owoców Garcynii kambodżańskiej bogaty w kwas hydroksycytrynowy HCA. Stosujemy go w postaci preparatu Adipobon mono w połączeniu ze sprzężonym kwasem linolowym CLA (2 x dziennie 2 kapsułki). Należy jednak podkreślić, że nie ma możliwości zredukowania tkanki tłuszczowej, jeżeli spożywa się cukry proste, np. syrop glukozowo-fruktozowy. Usunięcie ich z diety jest warunkiem skuteczności kuracji odchudzającej.

ROK 2021

Styczeń 2021 Mikrofabryka masła orzechowego. KAMERUN. Rozpoczyna się budowa mikrofabryki masła orzechowego w Kamerunie – akcja prowadzona przez Bonimed wraz z siostrą Fabianą, dyrektorem Caritasu w Doumé. – Akcja ma na celu pozyskanie wsparcia finansowego,

Czytaj wiecej »

Dieta jest ważna przy nowotworach

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60% – twierdzą uczeni z Uniwersytetu

Czytaj wiecej »

Zioła i smog

Sezon grzewczy to czas, w którym zaostrzeniu ulegają choroby lokalizujące się w drogach oddechowych. Dzieci, jak donoszą badania lekarzy krakowskich, trzykrotnie częściej zgłaszają się do lekarza w okresie, gdy nad miastem unosi się smog. Problem zanieczyszczenia powietrza dotyczy

Czytaj wiecej »

Zgaga pali żywym ogniem

Zgaga to czasami banalny objaw, którego niektórzy doświadczają raz albo dwa razy w roku. Niestety czasami zgaga może uniemożliwić normalne życie. Jej objawy to nie tylko pieczenie w okolicy klatki piersiowej i górnej części brzucha, mogą jej towarzyszyć bóle

Czytaj wiecej »