Plaga otyłości

Tytuł bynajmniej nie jest przesadzony, zważywszy na to, jakie dane przedstawili w październiku 2017 r. naukowcy z Imperial College London i WHO. Ustalono, że liczba otyłych dzieci i młodzieży w wieku 5-19 lat w ciągu ostatnich czterech dekad wzrosła 10-krotnie. I nie dotyczy to jedynie Stanów Zjednoczonych czy Wielkiej Brytanii, ale i krajów biedniejszych. Za głównego sprawcę problemu uważa się reklamy śmieciowego jedzenia. Nadwaga i otyłość to nie tylko problem estetyki. Utrzymanie prawidłowej masy ciała w okresie dziecięcym pozwala m. in. na zmniejszenie ryzyka otyłości i cukrzycy w późniejszym okresie życia. Otyłe dziecko to chory dorosły.

Tytuł bynajmniej nie jest przesadzony, zważywszy na to, jakie dane przedstawili w październiku 2017 r. naukowcy z Imperial College London i WHO. Ustalono, że liczba otyłych dzieci i młodzieży w wieku 5-19 lat w ciągu ostatnich czterech dekad wzrosła 10-krotnie. I nie dotyczy to jedynie Stanów Zjednoczonych czy Wielkiej Brytanii, ale i krajów biedniejszych. Za głównego sprawcę problemu uważa się reklamy śmieciowego jedzenia. Nadwaga i otyłość to nie tylko problem estetyki. Utrzymanie prawidłowej masy ciała w okresie dziecięcym pozwala m. in. na zmniejszenie ryzyka otyłości i cukrzycy w późniejszym okresie życia. Otyłe dziecko to chory dorosły. Kontrola masy ciała, zwłaszcza u dzieci, polegać powinna na redukcji spożywania słodyczy oraz pokarmów zawierających tłuszcze przetwarzane w wysokiej temperaturze. Szkodliwe izomery trans kwasów tłuszczowych obecne są w szczególności w wyrobach cukierniczych oraz daniach serwowanych w punktach gastronomicznych, w których do smażenia wielokrotnie stosuje się ten sam olej. Zaleca się natomiast wybór produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym, czyli takich, które nie powodują szybkiego zwiększania się poziomu glukozy w surowicy krwi. Zestaw posiłków można uzupełnić odpowiednimi suplementami diety. Najbardziej wskazane jest włączenie preparatów bogatych w błonnik pokarmowy, który pęczniejąc w żołądku zmniejsza apetyt, ogranicza wchłanianie tłuszczów i węglowodanów oraz przyspiesza perystaltykę jelit. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza stosujemy u pacjentów Regulobon (2 x dziennie 1 łyżeczka przed jedzeniem), który oprócz błonnika z łupiny nasiennej babki jajowatej i z nasion owsa oraz inuliny (błonnik rozpuszczalny) zawiera także prozdrowotne bakterie jelitowe. U osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy mimo skłonności do podjadania korzystne efekty przynosi Chitobon (2 x dziennie 3 kapsułki przed głównymi posiłkami). Preparat ten zawiera chitosan i chrom. Chitosan to substancja uzyskiwana ze skorupiaków morskich, która ma zdolność pęcznienia w żołądku, a przez to daje uczucie sytości, zmniejsza apetyt i spowalnia wchłanianie tłuszczów. Chrom z kolei przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy w surowicy krwi, dzięki czemu można uniknąć tzw. napadów głodu. Warto również rozważyć stosowanie ziół, które spowalniają wchłanianie węglowodanów z jelit do krwi, a przez to również stabilizują poziom glukozy w organizmie. Taki efekt zapewnia mieszanka ziołowa Adipobonisan. Napary z tej mieszanki należy spożywać przed jedzeniem (2 x dziennie napar z 1 saszetki). W czasie kuracji odchudzającej stosuje się także substancje, które wspomagają metabolizm. Są to tak zwane „spalacze” tkanki tłuszczowej. Jednym z najsilniejszych surowców wykazujących takie działanie jest ekstrakt z owoców Garcynii kambodżańskiej bogaty w kwas hydroksycytrynowy HCA. Stosujemy go w postaci preparatu Adipobon mono w połączeniu ze sprzężonym kwasem linolowym CLA (2 x dziennie 2 kapsułki). Należy jednak podkreślić, że nie ma możliwości zredukowania tkanki tłuszczowej, jeżeli spożywa się cukry proste, np. syrop glukozowo-fruktozowy. Usunięcie ich z diety jest warunkiem skuteczności kuracji odchudzającej.

Telomery, a starzenie się

Końcówki chromosomów, zwane telomerami, mogą przenosić genetyczną informację dla dwóch białek, co odkryli naukowcy z University of North Carolina. To odkrycie może wpłynąć na nasze rozumienie procesu starzenia, zapaleń i raka. Okazało się, że telomery, które

Czytaj wiecej »

Dieta w chorobie Hashimoto

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy

Czytaj wiecej »

Uważajmy z klimatyzacją

Kiedyś wydawało się, że jeśli ktoś latem zachorował na anginę, to powodem mogły być tylko lody lub zimne napoje. Teraz mamy także innego sprawcę zachorowań. Jest nim klimatyzacja. Przez nią przychodzi nam żyć latem w skrajnych

Czytaj wiecej »

Jazda samochodem a leki uspakajające

Jak powszechnie wiadomo po środkach wpływających na sprawność intelektualną nie powinno się prowadzić pojazdów i innych urządzeń pozostających w ruchu. Istnieje błędne przekonanie, że dotyczy to tylko alkoholu. Często nie bierze się pod uwagę, że podobnie działają niektóre leki i to nie tylko leki

Czytaj wiecej »