Cukrzyca w ofensywie

Cukrzyca uznana została przez WHO za chorobę cywilizacyjną. Nie mogło stać się inaczej, skoro rozprzestrzenia się tak gwałtownie. Według danych statystycznych przedstawionych przez WHO w 2016 r. liczba chorych w 2014 r. osiągnęła już 422 mln, co oznacza czterokrotny wzrost zachorowań w stosunku do 1980 roku (108 mln). Szacuje się, że w 2030 roku cukrzyca będzie siódmą z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Dlatego coraz większego znaczenia nabiera skuteczna profilaktyka cukrzycy, zwłaszcza prowadzona w oparciu o preparaty naturalne.

Cukrzyca uznana została przez WHO za chorobę cywilizacyjną. Nie mogło stać się inaczej, skoro rozprzestrzenia się tak gwałtownie. Według danych statystycznych przedstawionych przez WHO w 2016 r. liczba chorych w 2014 r. osiągnęła już 422 mln, co oznacza czterokrotny wzrost zachorowań w stosunku do 1980 roku (108 mln). Szacuje się, że w 2030 roku cukrzyca będzie siódmą z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Dlatego coraz większego znaczenia nabiera skuteczna profilaktyka cukrzycy, zwłaszcza prowadzona w oparciu o preparaty naturalne.Główną własnością ziół wykorzystywaną w terapii cukrzycy, która ma na celu redukcję poziomu glukozy w surowicy krwi, jest hamowanie aktywności α-glukozydaz, czyli enzymów, które uczestniczą w trawieniu cukrów złożonych, np. skrobi. Skutkiem działania inhibitorów α-glukozydaz jest wolniejsze narastanie poziomu glukozy w surowicy krwi. Surowce zielarskie mogą zwiększać wydzielanie insuliny, jednakże nieznacznie. Zioła wpływają także na hamowanie obwodowej insulinooporności. Niektóre z produktów roślinnych, np. kora cynamonowca cejlońskiego, działają insulinopodobnie, stymulując receptory insuliny w tkankach. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza w przypadku podwyższonego poziomu cukru we krwi wykorzystujemy mieszankę ziołową Glukobonisan. Jej receptura łączy zioła o wielu kierunkach działania:

OWOCNIA FASOLI zmniejsza stężenie glukozy we krwi po posiłku, wspomaga redukcję masy ciała, zmniejsza apetyt.

ZIELE POKRZYWY zmniejsza stężenie glukozy we krwi po posiłku, zwiększa wrażliwość na insulinę w komórkach tłuszczowych.

ZNAMIONA KUKURYDZY wykazują efekt moczopędny.

KORA CYNAMONOWCA obniża poziom glukozy w surowicy krwi – działa na komórki podobnie jak insulina.

LIŚĆ MORWY BIAŁEJ zmniejsza stężenie glukozy we krwi po posiłku.

Telomery, a starzenie się

Końcówki chromosomów, zwane telomerami, mogą przenosić genetyczną informację dla dwóch białek, co odkryli naukowcy z University of North Carolina. To odkrycie może wpłynąć na nasze rozumienie procesu starzenia, zapaleń i raka. Okazało się, że telomery, które

Czytaj wiecej »

Dieta w chorobie Hashimoto

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy

Czytaj wiecej »

Uważajmy z klimatyzacją

Kiedyś wydawało się, że jeśli ktoś latem zachorował na anginę, to powodem mogły być tylko lody lub zimne napoje. Teraz mamy także innego sprawcę zachorowań. Jest nim klimatyzacja. Przez nią przychodzi nam żyć latem w skrajnych

Czytaj wiecej »

Jazda samochodem a leki uspakajające

Jak powszechnie wiadomo po środkach wpływających na sprawność intelektualną nie powinno się prowadzić pojazdów i innych urządzeń pozostających w ruchu. Istnieje błędne przekonanie, że dotyczy to tylko alkoholu. Często nie bierze się pod uwagę, że podobnie działają niektóre leki i to nie tylko leki

Czytaj wiecej »