Zdrowie w jogurtach

Sfermentowane produkty mleczne, szczególnie jogurty naturalne i kefiry, przyczyniają się do naszego zdrowia, gdyż, jak się okazało, wykazują działanie przeciwzapalne. Zmniejszają przenikalność toksyn prozapalnych produkowanych przez szkodliwe bakterie jelitowe do układu krwionośnego. Przewlekły stan zapalny w organizmie wywołuje liczne schorzenia. Ostatnio pojawiły się również opinie, według których to on, a nie wysoki poziom cholesterolu, jest główną przyczyną miażdżycy. Ten efekt „uszczelnienia” jelit tłumaczy się obecnością w jogurtach naturalnych bakterii probiotycznych.

Sfermentowane produkty mleczne, szczególnie jogurty naturalne i kefiry, przyczyniają się do naszego zdrowia, gdyż, jak się okazało, wykazują działanie przeciwzapalne. Zmniejszają przenikalność toksyn prozapalnych produkowanych przez szkodliwe bakterie jelitowe do układu krwionośnego. Przewlekły stan zapalny w organizmie wywołuje liczne schorzenia. Ostatnio pojawiły się również opinie, według których to on, a nie wysoki poziom cholesterolu, jest główną przyczyną miażdżycy. Ten efekt „uszczelnienia” jelit tłumaczy się obecnością w jogurtach naturalnych bakterii probiotycznych. W celu poprawy składu mikroflory jelitowej zaleca się spożywanie jogurtów naturalnych, najlepiej wzbogacanych w błonnik. My proponujemy dodawanie do każdej porcji jogurtu 1 łyżeczki naturalnej Inuliny Ojca Grzegorza z korzenia cykorii, czyli rozpuszczalnego błonnika o słodkim smaku, który wykazuje właściwości prebiotyczne (stanowi pożywienie dla korzystnych szczepów bakterii jelitowych, dzięki czemu sprzyja ich rozwojowi). W przemyśle spożywczym inulinę często wykorzystuje się jako zdrowy zamiennik cukru. W przypadku dolegliwości jelitowych ilość bakterii probiotycznych dostarczanych do organizmu dzięki produktom nabiałowym może nie być wystarczająca. Dlatego warto stosować ich skoncentrowane źródło, jakim są preparaty probiotyczne. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza polecamy stosować wówczas 1 kapsułkę preparatu Bactibon complex dziennie. Ten innowacyjny produkt zawiera aż 7 szczepów prozdrowotnych bakterii jelitowych w postaci mikrokapsułkowanej. Taka forma ułatwia im dotarcie do jelit mimo kwasu solnego obecnego w żołądku.

Leniwe mitochondria powodują otyłość

Mitochondria znane są nam z lekcji biologii jako organelle komórkowe produkujące energię. Niektórzy z nas pamiętają też o tym, że w organellach tych znajduje się informacja genetyczna niezależna od jądrowego DNA. Geny zawarte w mitochondriach zawierają informację genetyczną,

Czytaj wiecej »

Powikłania cukrzycy

Cukrzyca jest chorobą, w której zaangażowanie pacjenta i jego wiedza bezpośrednio wpływają na to, czy chory będzie miał powikłania cukrzycy czy też nie. Czynnikiem, który ma decydujące znaczenie dla rokowania w tej chorobie jest utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru w surowicy krwi.

Czytaj wiecej »

Rzuć palenie to się opłaca

Tym krótkim artykułem chcemy wskazać konkretne korzyści z zaprzestania palenia, które pojawią się w bliższym lub w bardziej odległym czasie, oto one: Zioła niestety nie pomagają w rzuceniu palenia, ale są w stanie odtruć nasz organizm i znakomicie nadają

Czytaj wiecej »

Mięśniaki macicy

Mięśniaki macicy to łagodne zmiany guzowate zlokalizowane w obrębie jamy macicy bądź jej ścianie. Doświadczają ich Panie w różnym wieku, ale najczęściej występują w okresie okołoklimakteryjnym. Gdy w badaniu ginekologicznym lub w badaniu USG pojawi się informacja o tym,

Czytaj wiecej »