Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Zdrowie w jogurtach

Sfermentowane produkty mleczne, szczególnie jogurty naturalne i kefiry, przyczyniają się do naszego zdrowia, gdyż, jak się okazało, wykazują działanie przeciwzapalne. Zmniejszają przenikalność toksyn prozapalnych produkowanych przez szkodliwe bakterie jelitowe do układu krwionośnego. Przewlekły stan zapalny w organizmie wywołuje liczne schorzenia. Ostatnio pojawiły się również opinie, według których to on, a nie wysoki poziom cholesterolu, jest główną przyczyną miażdżycy. Ten efekt „uszczelnienia” jelit tłumaczy się obecnością w jogurtach naturalnych bakterii probiotycznych.

Sfermentowane produkty mleczne, szczególnie jogurty naturalne i kefiry, przyczyniają się do naszego zdrowia, gdyż, jak się okazało, wykazują działanie przeciwzapalne. Zmniejszają przenikalność toksyn prozapalnych produkowanych przez szkodliwe bakterie jelitowe do układu krwionośnego. Przewlekły stan zapalny w organizmie wywołuje liczne schorzenia. Ostatnio pojawiły się również opinie, według których to on, a nie wysoki poziom cholesterolu, jest główną przyczyną miażdżycy. Ten efekt „uszczelnienia” jelit tłumaczy się obecnością w jogurtach naturalnych bakterii probiotycznych. W celu poprawy składu mikroflory jelitowej zaleca się spożywanie jogurtów naturalnych, najlepiej wzbogacanych w błonnik. My proponujemy dodawanie do każdej porcji jogurtu 1 łyżeczki naturalnej Inuliny Ojca Grzegorza z korzenia cykorii, czyli rozpuszczalnego błonnika o słodkim smaku, który wykazuje właściwości prebiotyczne (stanowi pożywienie dla korzystnych szczepów bakterii jelitowych, dzięki czemu sprzyja ich rozwojowi). W przemyśle spożywczym inulinę często wykorzystuje się jako zdrowy zamiennik cukru. W przypadku dolegliwości jelitowych ilość bakterii probiotycznych dostarczanych do organizmu dzięki produktom nabiałowym może nie być wystarczająca. Dlatego warto stosować ich skoncentrowane źródło, jakim są preparaty probiotyczne. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza polecamy stosować wówczas 1 kapsułkę preparatu Bactibon complex dziennie. Ten innowacyjny produkt zawiera aż 7 szczepów prozdrowotnych bakterii jelitowych w postaci mikrokapsułkowanej. Taka forma ułatwia im dotarcie do jelit mimo kwasu solnego obecnego w żołądku.

ROK 2022

Styczeń 2022 KAMERUN, Nguelemendouka. Siostra Goretti Bober ze szkoły św. Teresy w Nguelemendouka, w liście do lek.med. Krzysztofa Błechy, dziękuje za dar w postaci preparatu Antybiobon. Siostra, w liście do Bonimedu pisze, że wiele dzieci ze szkoły, którym podawano Antybiobon, odzyskało radość życia.

Czytaj wiecej »

Anginbon – niezbędnik damskiej torebki.

Jak powszechnie wiadomo, w damskiej torebce można znaleźć bardzo różne rzeczy. Niektórzytwierdzą, że jest tam wszystko, ale jest jedna rzecz, która musi znaleźć się tam bezwzględnie. Jestmała, ładnie wygląda, ładnie pachnie, charakterystycznie smakuje i przyda

Czytaj wiecej »

Spokojny sen u dziecka – marzenie rodziców.

Jak powszechnie wiadomo, dzieci charakteryzuje naturalna ciekawość, która często połączona jestz dużą aktywnością. Wystarczy spuścić malucha z oczu na przysłowiową chwilę, a efekty mogą byćprzerażające: pomalowane ściany, podłoga w okruchach, potargane dokumenty zostawione nastoliku, opróżnione półki

Czytaj wiecej »

Dieta i wysiłek fizyczny – najważniejsze w cukrzycy.

Rola diety i wysiłku fizycznego w leczeniu i profilaktyce cukrzycy jest kluczowa. Wysiłek fizyczny powoduje: Redukcję poziomu glukozy we krwi poprzez:– zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę,– zwiększenie spalania glukozy w czasie wysiłku, przyspieszenie przemiany materii. 2.

Czytaj wiecej »