Zdrowie w jogurtach

Sfermentowane produkty mleczne, szczególnie jogurty naturalne i kefiry, przyczyniają się do naszego zdrowia, gdyż, jak się okazało, wykazują działanie przeciwzapalne. Zmniejszają przenikalność toksyn prozapalnych produkowanych przez szkodliwe bakterie jelitowe do układu krwionośnego. Przewlekły stan zapalny w organizmie wywołuje liczne schorzenia. Ostatnio pojawiły się również opinie, według których to on, a nie wysoki poziom cholesterolu, jest główną przyczyną miażdżycy. Ten efekt „uszczelnienia” jelit tłumaczy się obecnością w jogurtach naturalnych bakterii probiotycznych.

Sfermentowane produkty mleczne, szczególnie jogurty naturalne i kefiry, przyczyniają się do naszego zdrowia, gdyż, jak się okazało, wykazują działanie przeciwzapalne. Zmniejszają przenikalność toksyn prozapalnych produkowanych przez szkodliwe bakterie jelitowe do układu krwionośnego. Przewlekły stan zapalny w organizmie wywołuje liczne schorzenia. Ostatnio pojawiły się również opinie, według których to on, a nie wysoki poziom cholesterolu, jest główną przyczyną miażdżycy. Ten efekt „uszczelnienia” jelit tłumaczy się obecnością w jogurtach naturalnych bakterii probiotycznych. W celu poprawy składu mikroflory jelitowej zaleca się spożywanie jogurtów naturalnych, najlepiej wzbogacanych w błonnik. My proponujemy dodawanie do każdej porcji jogurtu 1 łyżeczki naturalnej Inuliny Ojca Grzegorza z korzenia cykorii, czyli rozpuszczalnego błonnika o słodkim smaku, który wykazuje właściwości prebiotyczne (stanowi pożywienie dla korzystnych szczepów bakterii jelitowych, dzięki czemu sprzyja ich rozwojowi). W przemyśle spożywczym inulinę często wykorzystuje się jako zdrowy zamiennik cukru. W przypadku dolegliwości jelitowych ilość bakterii probiotycznych dostarczanych do organizmu dzięki produktom nabiałowym może nie być wystarczająca. Dlatego warto stosować ich skoncentrowane źródło, jakim są preparaty probiotyczne. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza polecamy stosować wówczas 1 kapsułkę preparatu Bactibon complex dziennie. Ten innowacyjny produkt zawiera aż 7 szczepów prozdrowotnych bakterii jelitowych w postaci mikrokapsułkowanej. Taka forma ułatwia im dotarcie do jelit mimo kwasu solnego obecnego w żołądku.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »