Zdrowie w jogurtach

Sfermentowane produkty mleczne, szczególnie jogurty naturalne i kefiry, przyczyniają się do naszego zdrowia, gdyż, jak się okazało, wykazują działanie przeciwzapalne. Zmniejszają przenikalność toksyn prozapalnych produkowanych przez szkodliwe bakterie jelitowe do układu krwionośnego. Przewlekły stan zapalny w organizmie wywołuje liczne schorzenia. Ostatnio pojawiły się również opinie, według których to on, a nie wysoki poziom cholesterolu, jest główną przyczyną miażdżycy. Ten efekt „uszczelnienia” jelit tłumaczy się obecnością w jogurtach naturalnych bakterii probiotycznych.

Sfermentowane produkty mleczne, szczególnie jogurty naturalne i kefiry, przyczyniają się do naszego zdrowia, gdyż, jak się okazało, wykazują działanie przeciwzapalne. Zmniejszają przenikalność toksyn prozapalnych produkowanych przez szkodliwe bakterie jelitowe do układu krwionośnego. Przewlekły stan zapalny w organizmie wywołuje liczne schorzenia. Ostatnio pojawiły się również opinie, według których to on, a nie wysoki poziom cholesterolu, jest główną przyczyną miażdżycy. Ten efekt „uszczelnienia” jelit tłumaczy się obecnością w jogurtach naturalnych bakterii probiotycznych. W celu poprawy składu mikroflory jelitowej zaleca się spożywanie jogurtów naturalnych, najlepiej wzbogacanych w błonnik. My proponujemy dodawanie do każdej porcji jogurtu 1 łyżeczki naturalnej Inuliny Ojca Grzegorza z korzenia cykorii, czyli rozpuszczalnego błonnika o słodkim smaku, który wykazuje właściwości prebiotyczne (stanowi pożywienie dla korzystnych szczepów bakterii jelitowych, dzięki czemu sprzyja ich rozwojowi). W przemyśle spożywczym inulinę często wykorzystuje się jako zdrowy zamiennik cukru. W przypadku dolegliwości jelitowych ilość bakterii probiotycznych dostarczanych do organizmu dzięki produktom nabiałowym może nie być wystarczająca. Dlatego warto stosować ich skoncentrowane źródło, jakim są preparaty probiotyczne. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza polecamy stosować wówczas 1 kapsułkę preparatu Bactibon complex dziennie. Ten innowacyjny produkt zawiera aż 7 szczepów prozdrowotnych bakterii jelitowych w postaci mikrokapsułkowanej. Taka forma ułatwia im dotarcie do jelit mimo kwasu solnego obecnego w żołądku.

Mięśniaki macicy

Mięśniaki macicy to łagodne zmiany guzowate zlokalizowane w obrębie jamy macicy, bądź w jej ścianie. Doświadczają ich panie w różnym wieku, ale najczęściej występują w okresie okołoklimakteryjnym. Gdy w badaniu ginekologicznym lub w badaniu USG pojawi

Czytaj wiecej »

Naturalne syropy Ojca Grzegorza nie tylko dla dzieci

Jak powszechnie wiadomo, dzieci charakteryzuje naturalna ciekawość, która często połączona jest z dużą aktywnością. Wystarczy spuścić malucha z oczu na przysłowiową chwilę, a efekty mogą być przerażające: pomalowane ściany, podłoga w okruchach, potargane dokumenty

Czytaj wiecej »

Kiedy nasza odporność szwankuje

Do 10 objawów ostrzegawczych pierwotnych niedoborów odporności należą: 1. co najmniej 4 nowe infekcje ucha w ciągu roku, 2. co najmniej 2 ciężkie zapalenia zatok w ciągu roku, 3. o najmniej 2-miesięczna

Czytaj wiecej »