Dieta śródziemnomorska może chronić przed depresją. Wskazuje na to analiza opublikowana na łamach „Molecular Psychiatry”. Dr Camille Lasalle z University College of London wraz z zespołem dokonała przeglądu prowadzonych dotychczas badań. Wynika z nich, że dieta śródziemnomorska może zmniejszać ryzyko depresji. Dr Lasalle zastrzega jednak, że tak jednoznaczne wnioski wymagają dalszych obserwacji. Nie ma do końca jasności, który ze składników diety ma największy wpływ na jej prozdrowotne działanie. Od pewnego czasu wiadomo jednak, że korzystnie na mózg i psychikę wpływają wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe, szczególnie kwasy omega‑3: EPA i DHA. Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne zaleca spożycie obfitujących w kwasy omega‑3 ryb dwa razy w tygodniu, a także olejów oraz suplementów diety zawierających kwasy EPA i DHA w dawce 1 g osobom z depresją i innymi zaburzeniami psychicznymi.
Z innych doniesień wynika natomiast, że antyoksydanty, w które obfituje dieta śródziemnomorska, również mają istotne znaczenie dla jej niezaprzeczalnych właściwości. Dlatego w Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza polecamy w przypadku nastrojów depresyjnych uzupełnienie diety Vitalbonem. Dzięki obecności ekstraktu z tarczycy bajkalskiej, ekstraktów z owoców jagodowych, ekstraktu z zielonej herbaty, a także imbiru i cynamonu wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Dodatkowo tarczyca bajkalska dodaje energii witalnej i przeciwdziała zmęczeniu.
W przypadku pogorszenia nastroju, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, standardowo zalecamy w naszym centrum suplementację preparatem Depribon, w skład którego wchodzi ekstrakt z ziela dziurawca i ekstrakt z korzenia żeń-szenia.