logo (1)
Wczytywanie strony...

Prezentujemy nasz nowy sklep internetowy

Nieustannie zmieniamy się dla Państwa, dlatego usprawniliśmy działanie naszego sklepu internetowego. Niestety wiąże się to z koniecznością utworzenia nowych kont użytkowników.

Można to zrobić podczas składania zamówienia lub klikając w poniższy przycisk.

Przepraszamy za niedogodność, dziękujemy za wyrozumiałość i życzymy udanych zakupów.

~Zespół BONIMED

Mikroflora jelitowa ma wpływ na chorobę Parkinsona

Choroba Parkinsona to druga pod względem częstości występowania choroba neurodegeneracyjna na świecie, charakteryzująca się objawami motorycznymi:

  • zaburzeniami ruchu, w tym spowolnieniem ruchowym,
  • sztywnością mięśni,
  • drżeniem spoczynkowym.

Niektóre objawy pozamotoryczne, takie jak objawy żołądkowo-​jelitowe np. zaparcia, pojawiają się wcześniej niż objawy motoryczne i sprzyjają całemu procesowi chorobowemu. Prawie połowa pacjentów wykazuje również zaburzenia funkcji poznawczych i wykonawczych, deficyty uwagi i sprawności umysłowej, pamięci, zaburzenia mowy, a także objawy depresyjne, impulsywność, nadmierną senność w ciągu dnia.

Rola prebiotyków w terapii choroby Parkinsona

Prebiotyki to jedno z kluczowych narzędzi modulujących mikrobiotę jelitową. Dziś pojawia się coraz więcej informacji o ich potencjalnych korzyściach również dla układu nerwowego.

Jak pokazują badania, mikrobiom w chorobie Parkinsona jest bardzo zaburzony. Fundamentalnym działaniem wspierającym będzie zdecydowanie prebiotyczna dieta i celowana probiotykoterapia.

W 2019 roku ukazał się artykuł naukowy, w którym przedstawiono wyniki badania polegającego na tym, że myszom laboratoryjnym przeszczepiono bakterie jelitowe osób z chorobą Parkinsona, co spowodowało, że u zwierząt tych pojawiły się zaburzenia ruchowe charakterystyczne dla tej choroby. We wnioskach badacze podkreślili znaczenie substancji zwanej liposacharydem (LPS).

Substancja ta występuje w ścianach komórkowych bakterii gram-​ujemnych. Może sprzyjać rozwojowi stanu zapalnego, osłabieniu stanu integralności ściany jelita, aktywacji cytokin prozapalnych.

Zaznaczyć należy, że w chorobie Parkinsona obserwuje się nieszczelność ściany jelita, co powoduje dostawanie się toksyn (w tym LPS) do krwioobiegu. LPS może dotrzeć do mózgu przez nerw błędny i nasilić odkładanie α‑synukleiny (jest to białko zaangażowane w procesy neurodegeneracyjne struktur nerwowych) oraz stan zapalny, a następnie zmiany neurozwyrodnieniowe.

Przypuścić zatem można, że flora bakteryjna nie tylko ma wpływ na zaparcia, stany zapalne w przewodzie pokarmowym, ale także odgrywa pewną rolę w nasileniu choroby Parkinsona. Co za tym idzie, wpływ odpowiedniej diety bogatej w błonnik może spowodować, że rodzaj bakterii zamieszkujących jelita będzie sprzyjał hamowaniu rozwoju tej postępującej ciężkiej choroby.

W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki polecamy pacjentom z chorobą Parkinsona stosowanie Regulobonu, który dostarcza prebiotyków i bakterii probiotycznych. Sprawia on, że poprawia się stan flory bakteryjnej w jelicie. Ponadto łagodzi on zaparcia, na które cierpią często osoby z chorobą Parkinsona. Zalecamy także suplementację diety preparatem Bonineural oraz Resveratrol – esencja wina w kroplach.

Zawartość koszyka
Scroll to Top