logo (1)
Wczytywanie strony...

Choroba Parkinsona a bakterie jelitowe

Do tej pory mieliśmy jedynie dowody, że przeszczep flory bakteryjnej od chorych na chorobę Parkinsona do zwierząt laboratoryjnych wywołuje u tych zwierząt objawy choroby Parkinsona. Badania nad leczeniem choroby Parkinsona prowadzone też przez polskich naukowców postępują do przodu. Przed rokiem dr Justyna Korbecka opublikowała wnioski ze swej pracy doktorskiej. Czytamy w niej, że: „Modyfikacja mikrobioty jelitowej przez zastosowanie rifaksyminy u pacjentów z chorobą Parkinsona i współistniejącym SIBO skutkuje istotnym zmniejszeniem nasilenia objawów ruchowych choroby Parkinsona, objawów ze strony przewodu pokarmowego, zwłaszcza zaparć, a także zaburzeń lękowych”. Rifaksymina to antybiotyk, który stosowany jest w zakażeniach układu pokarmowego, gdyż bardzo skutecznie niszczy bakterie bytujące w przewodzie pokarmowym. Praca ta dowodzi, że natężenie choroby Parkinsona zależy od składu flory jelitowej. Istnieją przesłanki do tego, że inne choroby neurodegeneracyjne i być może psychiczne zależą także od składu flory jelitowej. 

Nie od dziś wiadomo, że właściwy profil bakterii bytujących w jelitach kształtowany jest przez preparaty zawierające błonnik, dlatego w CZOG zalecamy Regulobon, w skład którego wchodzą łupina nasienna babki jajowatej, błonnik z nasion owsa, inulina z cykorii. W chorobach neurodegeneracyjnych warto pamiętać również o suplementacji witaminami z grupy B, które obecne są np. w preparacie Bonineural oraz innymi substancjami, o których piszemy w artykule Dieta ketogeniczna usprawnia pracę mózgu.

Zawartość koszyka
Przewijanie do góry