Stres i wojna.

Ledwo zakończyły się stresy związane z pandemią, a już pojawiły się nowe i to niestety większe, związane z wojną toczącą się za naszą granicą. Obie te sytuacje nie nastrajają do pozytywnego myślenia. Można wręcz powiedzieć, że budzą u większości społeczeństwa uczucie lęku. 

Nie mamy wpływu na to, jak potoczą się losy tej wojny. Jednak możemy mieć wpływ na to, jak na nią zareaguje nasz organizm. Aby zwiększyć naszą odporność na stres powinniśmy stosować produkty naturalne. W tym celu możemy skorzystać z trzech różnych sposobów działania. 

Po pierwsze łagodzić swój niepokój stosując popularne zioła, np. ziele melisy, korzeń kozłka lekarskiego, szyszki chmielu. Można z nich robić mieszanki ziołowe. Można również przyjmować je pod postacią kropli lub też preparatu w kapsułkach. Zioła poza działaniem uspakajającym wykazują także inne prozdrowotne i potrzebne w przypadku stresu właściwości. Najważniejsze z nich to działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie. Jest to ważne z powodu tego, że lękowi z niepokojem towarzyszą często inne objawy, jak ściskanie, dławienie w okolicy szyi, brzucha lub klatki piersiowej. Drugą zaletą preparatów roślinnych jest to, że działają one krótkotrwale, a co się z tym wiąże, nie upośledzają aktywności psychoruchowej na dłuższy okres czasu. Zioła są zazwyczaj bardziej bezpieczną alternatywą niż leki syntetyczne i są dostępne bez recepty. 

Komponując mieszanki ziołowe należy pamiętać o tym, że najbardziej skutecznie działają te, w których występuje zarówno korzeń kozłka tzw. valeriana, jak i szyszki chmielu. 

W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza polecamy 4 preparaty, które będą dużym wsparciem w sytuacjach stresowych: mieszanka ziołowa Nerwobonisan, krople Nerwobonisol, Nerwobon w kapsułkach i syrop Sedabon.

Druga grupa produktów naturalnych, które wspomagają stan emocjonalny to rośliny o działaniu adaptogennym. Adaptogeny to substancje pomagające przystosować się do różnych niekorzystnych zmian warunków środowiska. Zwiększają one odporność na stres, zarówno fizyczny jak i psychiczny. Adaptogeny wykorzystywane są w sytuacji, gdy organizm jest w stanie kryzysu. Na czoło wysuwają się tutaj takie surowce zielarskie jak: korzeń żeń-szenia, korzeń tarczycy bajkalskiej, ashwagandha. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza polecamy suplement diety Vitalbon, zawierający m.in. korzeń tarczycy bajkalskiej.

Trzecia grupa produktów, które „wzmacniają” układ nerwowy to witaminy. Na przykład witamina C, na którą zapotrzebowanie w naszym organizmie jest zmienne. W stanie relaksu może być to od 200 do 500 mg na dobę. Jednak w przypadku stresu zapotrzebowanie na nią wzrasta nawet do kilku gram na dobę. W przypadku suplementacji witaminą C należy pamiętać, aby podawać ją w niedużych porcjach, np. 500 mg kilka razy dziennie. Dobrze jest stosować witaminę C wysokiej jakości i ze źródeł pochodzenia roślinnego, takich jak: owoc róży i aceroli oraz kwiat hibiskusa, np. Witaminę C Ojca Grzegorza.

W przypadku stresu warto także suplementować dietę witaminami z grupy B, np. kwasem foliowym czy witaminą B12. Najlepiej stosować preparaty złożone, np. Neuroboncomplex. Korzystne będzie również podawanie magnezu, selenu i cynku.

 

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »