W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko raka piersi w stosunku do diety roślinnej, jednakże nie zdrowej ale bogatej w soki owocowe, ziemniaki, słodzone napoje, desery i żywność przetworzoną. Ten temat omawiany jest szerzej m.in. w książce Profilaktyka zdrowotna i Fitoterapia. Istnieją także specyficzne produkty roślinne, których przyjmowanie zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Również o nich możemy przeczytać w wyżej wymienionej książce.
Natomiast tym, którzy nie zdecydują się na zakup tej publikacji, a są zagrożeni nowotworem pragniemy zasugerować wzbogacenie diety o produkty jagodowe, zwłaszcza te w kolorze niebieskim i fioletowym (borówka czarna, aronia, żurawina). Ponadto zalecamy spożywanie herbaty, uzupełnienie diety o olej z czarnuszki siewnej oraz ekstrakt ze skórek winogron zawierający resveratrol i podawany podjęzykowo. Co więcej, jeśli chodzi o zioła, to istnieją dowody, które mogą sugerować, że przeciwnowotworowe działanie mogą wykazywać surowce roślinne takie jak: korzeń tarczycy bajkalskiej, czarna huba, a także bogate w selen grzyby, zwłaszcza borowiki.