logo (1)
Wczytywanie strony...

Prezentujemy nasz nowy sklep internetowy

Nieustannie zmieniamy się dla Państwa, dlatego usprawniliśmy działanie naszego sklepu internetowego. Niestety wiąże się to z koniecznością utworzenia nowych kont użytkowników.

Można to zrobić podczas składania zamówienia lub klikając w poniższy przycisk.

Przepraszamy za niedogodność, dziękujemy za wyrozumiałość i życzymy udanych zakupów.

~Zespół BONIMED

Migdały pomocne w zaparciach

Nie od dziś wiadomo, że na częstotliwość wypróżnień ma wpływ dieta. Jednym z produktów spożywczych, które sprzyjają redukcji zaparć są migdały. W jednym z badań publikowanych na łamach prestiżowego czasopisma The American Journal of ClinicalNutrition czytamy, iż osoby, które spożywały całe migdały miały o 1,5 więcej wypróżnień na tydzień, w porównaniu z tymi, którzy migdałów nie spożywali. Ilość migdałów rekomendowana do spożycia to około 50 g dziennie. Ważne jest też to, by były to migdały całe, a nie zmielone. Pozytywne objawy pojawiają się już po 4 tygodniach. Ciekawy jest mechanizm działania migdałów. Otóż osoby spożywające dziennie garść migdałów, miały większą produkcję maślanu sodu w jelitach, substancji, która od dawna uważana jest za niezwykle prozdrowotną dla naszych jelit. Działa ona bardzo korzystnie na metabolizm bakterii jelitowych. A ponadto wpływa ona na właściwe wchłanianie substancji odżywczych w jelitach i wspomaga system odpornościowy. Zatem rekomendacja jest prosta: zjadaj garść migdałów dziennie. Jeżeli chodzi o zaparcia i podobny do migdałów mechanizm działania, to warto pamiętać o błonniku. W CZOG zalecamy w przypadku zaparć Regulobon, w skład którego wchodzi błonnik z babki jajowatej, otrębów owsianych oraz inulina. Regulobon w przypadku zaparć stosuje się łącznie z kroplami Gastrobonisol. Aby uregulować pracę jelit zazwyczaj wystarczy terapia trwająca od 3 do 5 tygodni, czyli podobnie jak w przypadku spożywania migdałów.

Zawartość koszyka
Scroll to Top