Miód jest dobry dla serca

W prestiżowym czasopiśmie naukowym NutritionReviews przedstawiono badania z których wynika, że spożywanie 40g (około 4 łyżeczki) miodu pszczelego redukuje poziom „złego” cholesterolu LDL, a podwyższa poziom dobrego HDL. Redukuje także poziom trójglicerydów oraz parametrów enzymatycznych wątroby świadczących o jej stłuszczeniu. Należy pamiętać, że miód pszczeli to nie tylko węglowodany, ale także związki białkowe, kwasy organiczne i inne bioaktywne substancje. Połączenie to ma wybitnie prozdrowotne działanie, o czym świadczą powyżej prezentowane badania naukowe. Pamiętać należy, że lepsze efekty uzyskuje się spożywając miód w postaci nieprzetworzonej. W niektórych przypadkach chorobowych, np. w infekcjach górnych dróg oddechowych, lepiej sprawdza się roztwór wodny z miodem.

W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza (jeżeli chodzi o miód pszczeli ) czasami stosujemy produkty ziołowe na bazie miodu pszczelego, które łączymy z ekstraktami ziołowymi:

Bonimel imbirowy polecany w niestrawności, nudnościach, wymiotach, chorobie zwyrodnieniowej stawów oraz uczuciu ciągłego zmarznięcia.

Bonimel z mleczkiem pszczelim polecany w chorobach reumatoidalnych, w chorobie wieńcowej, dnie moczanowej, w czasie kuracji przeciwnowotworowej oraz przy osłabieniu witalności.

Bonimel prawoślazowo-koprowy polecany w stanach zapalnych gardła, oskrzeli i płuc, stanach zapalnych i skurczowych przewodu pokarmowego oraz wzdęciach.

Bonimel melisowy polecany osobom cierpiącym na stany lękowe, niepokój, mającym trudności z zasypianiem.

Bonimel głogowo-melisowy polecany chorym na niewydolność krążenia, chorobę wieńcową, nadciśnienie tętnicze, osłabienie mięśnia sercowego spowodowanego sercem starczym i miażdżycą. Polecany jest ponadto do spożywania przy kołataniu serca, uczuciu niepokoju.

Bonimel pyłkowo-propolisowy polecany w nawracających infekcjach dróg oddechowych, dróg moczowych, w dolegliwościach związanych z klimakterium, przerostem prostaty, uszkodzeniem wątroby, w stanach zapalnych jelita grubego. Połączenie miodu, propolisu i pyłku zalecane jest w zaburzeniach pamięci na tle miażdżycowym oraz osobom narażonym na przewlekłe zatrucia substancjami chemicznymi, stale przyjmującymi leki chemiczne oraz palaczom papierosów.

Telomery, a starzenie się

Końcówki chromosomów, zwane telomerami, mogą przenosić genetyczną informację dla dwóch białek, co odkryli naukowcy z University of North Carolina. To odkrycie może wpłynąć na nasze rozumienie procesu starzenia, zapaleń i raka. Okazało się, że telomery, które

Czytaj wiecej »

Dieta w chorobie Hashimoto

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy

Czytaj wiecej »

Uważajmy z klimatyzacją

Kiedyś wydawało się, że jeśli ktoś latem zachorował na anginę, to powodem mogły być tylko lody lub zimne napoje. Teraz mamy także innego sprawcę zachorowań. Jest nim klimatyzacja. Przez nią przychodzi nam żyć latem w skrajnych

Czytaj wiecej »

Jazda samochodem a leki uspakajające

Jak powszechnie wiadomo po środkach wpływających na sprawność intelektualną nie powinno się prowadzić pojazdów i innych urządzeń pozostających w ruchu. Istnieje błędne przekonanie, że dotyczy to tylko alkoholu. Często nie bierze się pod uwagę, że podobnie działają niektóre leki i to nie tylko leki

Czytaj wiecej »