Kolagen niezbędny dla naszego organizmu

Ponad 25 % masy białek w organizmie ludzkim stanowi kolagen. Jego właściwy stan wpływa na to, czy nasza skóra będzie jędrna i elastyczna, czy też pokryta zmarszczkami i obwisła. Kolagen, jak to malowniczo opisują autorzy Biochemii Harpera, w przypadku zębów i kości jest niczym „stalowe pręty w zbrojonym betonie”. Stanowi główny składnik ścięgien i odpowiada za ich wytrzymałość. Aby kolagen w organizmie skutecznie pełnił swoją funkcję, należy zapewnić jego odpowiednią podaż w diecie. Ojciec Grzegorz zalecał wówczas galaretki, szczególnie z giczy cielęcych. Stan kolagenu wymaga również właściwej suplementacji diety. Podstawową substancją, której nie może zabraknąć w organizmie jest witamina C. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza stosujemy ją w formie, która jest łagodna dla żołądka, a przez to bezpieczna, ponadto pochodzi ze źródeł naturalnych. Drugim bardzo ważnym czynnikiem, który zwiększa produkcję kolagenu jest krzem. Najlepiej jest pozyskiwać go z naturalnych źródeł, np. odwarów z ziela skrzypu i rdestu ptasiego. Dlatego zalecamy mieszankę ziołową OrganicKrzem, która wspomaga profilaktykę osteoporozy, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci oraz sprzyja eliminacji z organizmu aluminium.

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »