Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Kiedy mówimy o nadciśnieniu?

 

Poglądy na temat nadciśnienia tętniczego zmieniały się z upływem czasu i napływających ze świata nauki badań. Istniała pewna tendencja do tego, aby kwalifikować do leczenia, w przypadku nadciśnienia, ludzi z coraz niższymi wartościami ciśnienia tętniczego. W Polsce obowiązuje zasada, iż za nadciśnienie uważa się wartość RR wyższą niż 140/90. Kryteria, według których rozpoznaje się nadciśnienie,

 

Poglądy na temat nadciśnienia tętniczego zmieniały się z upływem czasu i napływających ze świata nauki badań. Istniała pewna tendencja do tego, aby kwalifikować do leczenia, w przypadku nadciśnienia, ludzi z coraz niższymi wartościami ciśnienia tętniczego. W Polsce obowiązuje zasada, iż za nadciśnienie uważa się wartość RR wyższą niż 140/90. Kryteria, według których rozpoznaje się nadciśnienie, wydają się być nadal przedmiotem dyskusji fachowców. Ostatnio ze Stanów Zjednoczonych, które przodują w postępie nauki dobiegają sygnały, iż powinno się rozpoznawać nadciśnienie tętnicze dopiero, gdy ciśnienie skurczowe jest powyżej 150 mmHg. Tyczy się to zwłaszcza osób starszych. Przypomnieć należy, że w latach 80-tych XX wieku obowiązywał pogląd, iż za nadciśnienie uważało się stan RR powyżej 160/100. W latach 60-tych natomiast za dopuszczalną granicę ciśnienia skurczowego uważano sumę liczb lat + 100, czyli osoba mająca 70 lat mogła mieć ciśnienie skurczowe 170.

W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza do regulacji ciśnienia tętniczego krwi, używane są 2 preparaty: krople Cardiobonisol (2-3 x dz. 1 łyżeczka)  i  w celu suplementacji Cardiobon (1-2 x dz. 1 kaps.).

Idąc za osiągnięciami współczesnej nauki zalecamy również naszym pacjentom w przypadku nadciśnienia uzupełnienie codziennej diety w Resveratrol w kroplach (2 x dz. po 8 kropli pod język). Z badań naukowych wynika, że picie wina lub przyjmowanie Resveratrolu, czyli esencji wina w kroplach zmniejsza prawdopodobieństwo uszkodzeń układu krążenia przez wysokie ciśnienie tętnicze. 

 

ROK 2021

Styczeń 2021 Mikrofabryka masła orzechowego. KAMERUN. Rozpoczyna się budowa mikrofabryki masła orzechowego w Kamerunie – akcja prowadzona przez Bonimed wraz z siostrą Fabianą, dyrektorem Caritasu w Doumé. – Akcja ma na celu pozyskanie wsparcia finansowego,

Czytaj wiecej »

Dieta jest ważna przy nowotworach

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60% – twierdzą uczeni z Uniwersytetu

Czytaj wiecej »

Zioła i smog

Sezon grzewczy to czas, w którym zaostrzeniu ulegają choroby lokalizujące się w drogach oddechowych. Dzieci, jak donoszą badania lekarzy krakowskich, trzykrotnie częściej zgłaszają się do lekarza w okresie, gdy nad miastem unosi się smog. Problem zanieczyszczenia powietrza dotyczy

Czytaj wiecej »

Zgaga pali żywym ogniem

Zgaga to czasami banalny objaw, którego niektórzy doświadczają raz albo dwa razy w roku. Niestety czasami zgaga może uniemożliwić normalne życie. Jej objawy to nie tylko pieczenie w okolicy klatki piersiowej i górnej części brzucha, mogą jej towarzyszyć bóle

Czytaj wiecej »