Czerwone wino bardziej pomaga, niż szkodzi

W prasie medycznej trwa dyskusja, czy spożywanie czerwonego wina przynosi korzyści dla naszego zdrowia czy nie? Po jednej stronie są onkolodzy, którzy twierdzą, że nie wiadomo, jaką ilość alkoholu można bezpiecznie spożywać nie narażając się przy tym na zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworów. Po drugiej stronie jest głos m.in., kardiologów, którzy widzą zalety spożywania czerwonego wina, ale także małej ilości spożywania alkoholu dla układu sercowo-naczyniowego.

Ta druga grupa lekarzy dostrzega zwłaszcza prozdrowotną rolę resweratrolu – substancji, która znajduje się w czerwonym winie, sugerując prozdrowotne wartości czerwonego wina opierają się mi.in. na przeglądzie literatury naukowej, której dokonano w 2017 roku i opublikowano w prestiżowym czasopiśmie naukowym Circulation. Należy pamiętać, że ekstrakt ze skórek winogron bogaty w resweratrol jest jedną z najlepiej przebadanych substancji do własności profilaktycznych i leczniczych.

Preparat wspomaga organizm w obronie przed wolnymi rodnikami, które uważa się za przyczynę chorób układu krążenia i chorób nowotworowych. Korzystnie wpływa na pracę układu krążenia i prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi. Pomaga w zachowaniu funkcji układu żylnego kończyn dolnych. Wspomaga przepływ krwi w kończynach dolnych, co może zmniejszać uczucie zmęczenia i ciężkości nóg. Sprzyja polepszeniu ogólnego wyglądu i zdrowia skóry. Jest tradycyjnie stosowany w celu wspierania funkcji naczyń włosowatych. Wspomaga metabolizm oraz sprzyja utracie masy ciała, przez co ułatwia odchudzanie i redukcję cellulitu.

Kontrowersje między lekarzami rozwiązujemy w naszym Centrum Ziołolecznictwa w sposób modelowy. Otóż zalecamy naszym pacjentom Resveratrol – esencja wina w kroplach, który podawany jest podjęzykowo 2 x dz. 8 kropli. Produkt ten to skoncentrowany ekstrakt ze skórek ciemnych winogron, podawanie go w takiej ilości podjęzykowo, wyklucza negatywny wpływ alkoholu, a dostarcza pełnej gamy prozdrowotnych substancji zawartych w czerwonym winie. Jedyną jego wadą jest to, iż niestety nie możemy w nim odnaleźć smaków Toscanii czy też Prowansji.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza

Czytaj wiecej »