O tym, że kawa rozjaśnia umysł nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak nie o takim rozjaśnianiu chcieliśmy naszych czytelników poinformować. Na łamach czasopisma „Journal of Agricultural and Food Chemistry” ukazał się artykuł, w którym poinformowano, że włoscy uczeni z uniwersytetu w Veronie odkryli, iż ekstrakt z nasion kawy zapobiega tworzeniu się splotów neurofibrylarnych, które są charakterystyczne dla choroby Alzheimera. Co ciekawe odkryli oni, iż działanie ekstraktu z kawy było silniejsze, gdy ten ekstrakt był bardziej stężony, co oznacza, że najlepiej działa espresso. Okazało się, że najlepiej na profilaktykę chorób neurodegeneracyjnych działają nie poszczególne składniki zawarte w nasionach kawy, ale cały pełny ekstrakt. Nas jako znawców ziół to akurat nie dziwi, bo wiemy, że w przypadku substancji naturalnych dochodzi do różnych, najczęściej nieznanych współdziałań poszczególnych składników roślinnych w preparacie.
Jest to kolejny dowód na to, że naturalne produkty mają wpływ na choroby neurodegeneracyjne.
W naszym Centrum stosujemy w przypadku takich schorzeń kilka naturalnych preparatów, m.in. DS complex, Memobon, Resveratrol – esencja wina w kroplach oraz Bonineural.