W American Journal of Clinical Nutrition zamieszczono artykuł opisujący badanie mające na celu określenie wpływu spożywania jabłek, jako metody profilaktyki chorób układu krążenia. Nie było to badanie przeprowadzone na dużej populacji, badana grupa obejmowała 40 osób, które przez 8 tygodni zjadały 2 jabłka, potem nastąpiła miesięczna przerwa i te same osoby przez 8 tygodni wypijały codziennie sok jabłkowy. Analizowano m. in. poziom cholesterolu, trójglicerydów, glukozy i insuliny. Przeprowadzono także ultrasonograficzne badanie tętnic i żył. Okazało się, że po 8 tygodniach spożywania jabłek obniżył się poziom frakcji cholesterolu LDL i poprawiły się inne parametry związane z układem sercowo-naczyniowym. Jednak po 8 tygodniowym piciu soku te prozdrowotne efekty nie wystąpiły. Istnieje domniemanie, iż tajemnica może tkwić w braku błonnika, co wydaje się dość logicznym powodem. Ciśnie się na usta słynne przysłowie popularne w Anglii: „jedz jedno jabłko dziennie, unikniesz lekarza”.
Pragniemy zaznaczyć, że dużo lepiej udokumentowane własności przeciwmiażdżycowe mają zioła, szczególnie takie jak ekstrakt z liścia miłorzębu japońskiego i ekstrakt z kwiatostanu głogu (oba te surowce występują w preparacie Cardiobon i Cardiobonisol). Bardzo dobre efekty prozdrowotne dla układu krążenia niesie także łączenie ekstraktu z liścia miłorzębu oraz ekstraktu z ziela karczocha. Wchodzą one w skład preparatu Lipobon, który ma za zadanie utrzymywać prawidłowy poziom cholesterolu w surowicy krwi. Pisząc o tych zależnościach należy koniecznie wspomnieć o ekstrakcie ze skórek winogron bogatym w resweratrol. Ten też stosowany jest w Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza w postaci preparatu Resveratrol – esencja wina w kroplach.