Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy
i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne
choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy naszą
tarczycę. Do niedawna medycyna bagatelizowała tę chorobę i nie prowadzono w zasadzie leczenia
przyczynowego.
Okazuje się, że w przypadku choroby Hashimoto można poczynić działania, które będą co najmniej
hamowały jej rozwój. Po pierwsze przez dietoterapię, której celem jest utrzymanie w prawidłowym
stanie nabłonka jelit. Okazuje się, że ten nabłonek, który normalnie tworzą ściśle do siebie
przylegające komórki, w niektórych sytuacjach może stać się nieszczelny, co powoduje iż przenikają
przez niego różnego rodzaju substancje białkowe, które powodują, iż w ścianach jelit powstaje stan
zapalny. To czy nabłonek jelit jest szczelny, czy nieszczelny zależy od:
- Unikania produktów spożywczych, których nie tolerujemy. Na czoło wysuwają się tutaj gluten i laktoza. Okazuje się, że także niektóre warzywa, takie jak: papryka, pomidor, ziemniaki, bakłażan.
- Prawidłowego składu flory bakteryjnej naszych jelit. Szerzej piszemy na ten temat w artykule „Jakie leki wymagają stosowania probiotyków”.
- Eliminowania z diety produktów typu fast food, bogatych w izomery trans kwasów tłuszczowych (produkty z utwardzonymi tłuszczami roślinnymi).
W jaki sposób suplementować dietę w przypadku choroby Hashimoto, aby zahamować jej rozwój?
W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza podstawowym środkiem jest preparat Peobon, który
zalecamy przyjmować 2 x dziennie 1–2 kapsułki. Zawiera on w swoim składzie ekstrakt z korzenia
piwonii białej. Suplementacja diety ekstraktem z tej rośliny zalecana jest w przypadku chorób
o podłożu autoimmunologicznym. Peobon zawiera również selen, który jest niezbędny do syntezy
hormonów tarczycy i jego niedobór może powodować pogłębienie choroby. W przypadku choroby
Hashimoto należy również pamiętać o suplementacji diety witaminą D3. Niedobór tej witaminy jest
częsty u osób z chorobą Hashimoto, a to przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych.
W naszym Centrum używamy do suplementacji naturalnej Witaminy D3 + K2 (MK7) Ojca Grzegorza.
Trzecim elementem suplementacji diety w tym schorzeniu jest stosowanie preparatów
synbiotycznych i probiotycznych, które utrzymują na właściwym poziomie florę bakteryjną jelit.
W naszym Centrum stosujemy Regulobon (2–3 x dz. 1 łyżeczka) lub probiotyk Bactiboncomplex (1 x dz.
1 kaps.).
Przyczyną nieszczelności jelit jest także stan zapalny toczący się w obrębie tego narządu. Dlatego w celu uszczelnienia błony śluzowej warto stosować mieszankę ziołową Bobonisan (1 do 2 razy dziennie 1 saszetka).