Żywność, która modeluje nasze ciało

Na łamach Journal od Nutrition ukazał się artykuł, w którym przedstawiono wynik badania dowodzącego, iż poszczególne składniki diety mogą mieć wpływ na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois, którzy byli autorami tego artykułu zaobserwowali, że 12-tygodniowa dieta wzbogacona o codzienne spożywanie avokado, skutkowała zmniejszeniem ilości głębokiego tłuszczu trzewnego w okolicy brzucha u kobiet. Wiedzieć należy, że ten rodzaj tłuszczu lokalizuje się wokół narządów wewnętrznych i sprzyja powstawaniu cukrzycy typu 2. Ciekawą obserwacją było to, że zamiana taka nie następowała u mężczyzn, na których avokado nie działało. Zależność między rodzajem spożywanego pokarmu a dystrybucją tkanki tłuszczowej było także przedmiotem badań hiszpańskich uczonych w 2004 roku. Przeprowadzili oni szeroko zakrojone randomizowane badanie o nazwie Predimed. Było to badanie nad zaletami diety śródziemnomorskiej. Pokazało ono, że po jej zastosowaniu obniżyło się ciśnienie tętnicze i poziom trójglicerydów oraz cholesterolu. Badacze zaobserwowali również, że w grupie badawczej, w której wprowadzono spożywanie 30g orzechów włoskich dziennie zmniejszył się nieznacznie obwód pasa zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jest to kolejny dowód na to, że nie liczy się ilość kalorii, ale z jakich produktów spożywczych dostarczamy je do organizmu. Może to być również wytłumaczenie dlaczego amatorzy piwa mają często piwny brzuch.

Opracowano na podstawie Profilaktyka zdrowotna i Fitoterapia.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »