Na łamach Journal od Nutrition ukazał się artykuł, w którym przedstawiono wynik badania dowodzącego, iż poszczególne składniki diety mogą mieć wpływ na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois, którzy byli autorami tego artykułu zaobserwowali, że 12-tygodniowa dieta wzbogacona o codzienne spożywanie avokado, skutkowała zmniejszeniem ilości głębokiego tłuszczu trzewnego w okolicy brzucha u kobiet. Wiedzieć należy, że ten rodzaj tłuszczu lokalizuje się wokół narządów wewnętrznych i sprzyja powstawaniu cukrzycy typu 2. Ciekawą obserwacją było to, że zamiana taka nie następowała u mężczyzn, na których avokado nie działało. Zależność między rodzajem spożywanego pokarmu a dystrybucją tkanki tłuszczowej było także przedmiotem badań hiszpańskich uczonych w 2004 roku. Przeprowadzili oni szeroko zakrojone randomizowane badanie o nazwie Predimed. Było to badanie nad zaletami diety śródziemnomorskiej. Pokazało ono, że po jej zastosowaniu obniżyło się ciśnienie tętnicze i poziom trójglicerydów oraz cholesterolu. Badacze zaobserwowali również, że w grupie badawczej, w której wprowadzono spożywanie 30g orzechów włoskich dziennie zmniejszył się nieznacznie obwód pasa zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jest to kolejny dowód na to, że nie liczy się ilość kalorii, ale z jakich produktów spożywczych dostarczamy je do organizmu. Może to być również wytłumaczenie dlaczego amatorzy piwa mają często piwny brzuch.
Opracowano na podstawie Profilaktyka zdrowotna i Fitoterapia.