Wino było od tysięcy lat napojem szczególnym. Zaobserwowano, że narody spożywające większe ilości tego trunku rzadziej chorują na choroby układu krążenia. Dostrzeżono to u Francuzów a zjawisko nazwano „francuskim paradoksem”. Dodajmy, że chodzi tu głównie o wino czerwone.
Dociekanie przyczyn tych prozdrowotnych efektów doprowadziło do wykrycia głównego „sprawcy” korzystnego działania wina. Jest nim resweratrol. Wykryto, że resweratrol działa prozdrowotnie w wielu obszarach:
1. Układ krążenia
Wspomaga pracę mięśnia sercowego i zapobiega incydentom niedokrwiennym. Stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi, ma własności ochronne w stosunku do śródbłonka naczyniowego. Utrudnia również tworzenie się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Działa przeciwzapalne oraz przeciwmiażdżycowo.
2. Profilaktyka przeciwnowotworowa
Resweratrol hamuje proces powstawania i rozwoju nowotworów. Dość unikalną własnością resweratrolu jest to, że może zapobiegać lub opóźniać rozwój nowotworów u palaczy.
Resweratrol jest czynnikiem uwrażliwiającym komórki na działanie chemioterapeutyków stosowanych powszechnie w schematach leczenia nowotworów.
3. Układ nerwowy
Resweratrol chroni przed toksycznym wpływem beta amyloidu. Odkładanie się tej substancji w centralnym układzie nerwowym ma miejsce w chorobie Alzheimera. Wykazuje pozytywne działanie również w innych chorobach neurodegradacyjnych jak np. choroba Parkinsona.
Chroni tkankę mózgową przed niedokrwieniem oraz przed uszkodzeniem reperfuzyjnym. Ma to duże znaczenie u osób z udarem mózgowym. Zmniejsza uszkodzenia narządu słuchu wynikające z hałasu, niedokrwienia lub zaawansowanego wieku.
4. Skóra
Przyczynia się do utrzymania młodego wyglądu skóry. Działa przeciwwirusowo m.in. na wirusa opryszczki.
5. Cukrzyca
Resweratrol poprawia tolerancję na glukozę i ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru w surowicy krwi oraz hamuje rozwój nefropatii cukrzycowej.
Resweratrol zażywany w formie kapsułek wchłania się w jelitach i stamtąd z krwią jest transportowany do wątroby. W wątrobie zdecydowana większość resweratrolu jest rozkładana przez enzymy i tylko znikoma jego część przechodzi do krwi obwodowej. Dlatego zażywanie kapsułek z resweratrolem nie jest dobrym substytutem wina, zwłaszcza że resweratrol w kapsułkach to najczęściej nie resweratrol ze skórek winogron, ale z innych roślin, np. rdestu japońskiego.
Profilaktyczne stosowanie wina niesie ze sobą jeden podstawowy mankament a mianowicie to, że jest to napój alkoholowy a dawka profilaktyczna zalecana przez większość naukowców wynosi 200 ml wina dziennie, co odpowiada 0,3 do 0,7 mg resweratrolu.
Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie ekstraktu ze skórek winogron rozpuszczonego w 25% alkoholu etylowym. Taka forma podania nie powoduje zawyżonego poziomu alkoholu we krwi (ekstraktu wystarczy podać bardzo mało) i sprawia, że resweratrol wchłaniany jest w śluzówce jamy ustnej w całości.
W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza stosujemy stężony ekstrakt ze skórek winogron rozpuszczony w 25% alkoholu etylowym. Zalecana do spożycia ilość Resveratrolu – esencji wina w kroplach to 20 kropli/dobę w 2–3 dawkach podzielonych. Odpowiada to 4 lampkom wina wysokiej jakości, czyli takiego które zawiera wysoką zawartość resweratrolu.
W przypadku używania resweratrolu do wspomagania leczenia nowotworów należy zastosować dawkę 3‑krotnie wyższą niż profilaktyczna.
Ten sposób zażywania wydaje się być najlepszym sposobem na wykorzystanie prozdrowotnych własności resweratrolu i towarzyszących mu innych substancji naturalnych bez zagrożeń jakie niesie ze sobą spożywanie alkoholu.