Paląca zgaga

Jest ona wywoływana cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Problem jest może niegroźny w porównaniu do innych chorób, ale uciążliwy i dość powszechny. Zgaga codziennie towarzyszy 5-10% ludzi, a 20% ma ją co najmniej 1 x w tygodniu. Ulgę w dolegliwościach spowodowanych zgagą przynosi spożywanie mniejszych porcji jedzenia w czasie jednego posiłku oraz unikanie po jedzeniu pozycji leżącej. Pomocne są także leki zmniejszające wydzielanie żołądkowe, wśród których decydującą rolę odgrywają tzw. blokery pompy protonowej.

Jest ona wywoływana cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Problem jest może niegroźny w porównaniu do innych chorób, ale uciążliwy i dość powszechny. Zgaga codziennie towarzyszy 5-10% ludzi, a 20% ma ją co najmniej 1 x w tygodniu. Ulgę w dolegliwościach spowodowanych zgagą przynosi spożywanie mniejszych porcji jedzenia w czasie jednego posiłku oraz unikanie po jedzeniu pozycji leżącej. Pomocne są także leki zmniejszające wydzielanie żołądkowe, wśród których decydującą rolę odgrywają tzw. blokery pompy protonowej. Długie stosowanie takich leków, które zmniejszają kwaśność treści pokarmowej, może powodować zaburzenia trawienia w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego. Zaburzają one także stan flory jelitowej. Blokery pompy protonowej zalecane są niestety często do przewlekłego stosowania. Inne niepokojące wieści zamieszczone w prasie naukowej są takie, że zażywanie leków tej grupy może spowodować tycie. Jaka jest więc alternatywa dla leków zmniejszających kwasowość? Alternatywą może być stosowanie ziół, które działają na śluzówkę przełyku oraz żołądka przeciwzapalnie i powlekająco. Pobudzają ponadto motorykę przewodu pokarmowego. Zapobiega to cofaniu się treści pokarmowej. Zioła nie hamują wydzielania żołądkowego, ale zwiększają ochronę śluzówki. Nie zaburzają one także trawienia, a nawet je poprawiają. Działają zatem bardziej fizjologicznie. Do ziół pomocnych w tych problemach zaliczamy korzeń lukrecji, korzeń i liść prawoślazu, kwiat rumianku i kwiat nagietka, liść babki lancetowatej. Składniki te znajdują się w mieszance Gastrobonisan, która łącznie z kroplami.

Gastrobonisol zalecana jest w leczeniu stanów zapalnych przełyku wynikłych z refluksu. Jeżeli stan jest mniej nasilony czasami wystarczy tylko Gastrobonisol – 1 łyżeczka na 1 szklankę wody, zwłaszcza, gdy jest to zgaga incydentalna wynikła z błędu dietetycznego lub przejedzenia. Refluks fizjologiczny, np. po błędzie dietetycznym: Gastrobonisol 1-2 łyżeczki z niewielką ilością wody doraźnie. Choroba refluksowa – zgaga koncepcja CZOG: Początkowo zalecamy Gastrobonisan Łagodzenie podrażnienia przełyku, żołądka i dwunastnicy. Działanie przeciwzapalne oraz przyspieszające gojenie się błon śluzowych. Faza II Gastrobonisan + Gastrobonisol lub Gastrobon Kontynuacja fazy I + stymulacja motoryki przewodu pokarmowego i trawienia. Faza III Gastrobonisol lub Gastrobon Stosowanie preparatów stymulujących trawienie oraz poprawiających motorykę przewodu pokarmowego. Zalety metod: #Możliwość współdziałania z innymi lekami syntetycznymi. Brak zaburzeń procesu trawienia, tak jak jest w przypadku np. blokerów pompy protonowej. #Pobudzenie pasażu pokarmu w dół przewodu pokarmowego poprzez poprawę trawienia.

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeśli złapiesz katar, który po kilku dniach ustępuje, możemy przypuszczać, że nasza odporność jest dobra. Jednakże, jeśli katar prowadzi do zapalenia zatok, świadczy to o niedostatecznej odporności organizmu. Pogłębienie infekcji

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »