Osteoporoza zależy od wielu czynników. Dotychczas w jej profilaktyce zalecaliśmy przede wszystkim aktywność fizyczną oraz suplementację diety Witaminami D3 i K2 (MK7) Ojca Grzegorza. Stosowaliśmy również odwary z mieszanki ziołowej OrganicKrzem. Najnowsze badania (2018 r.) przedstawione w Journal of Internal Medicine rzuciły jednak nowe światło na profilaktykę osteoporozy u osób w wieku starszym. Badaniu poddano kobiety, których średni wiek wynosił 76 lat. Spożywały one probiotyki, konkretnie szczep Lactobactillus Reuteri 6475. Po roku u kobiet, które suplementowały dietę, ubytek masy kostnej był o połowę mniejszy niż u grupy kontrolnej stosującej placebo. Jest to kolejny dowód na to, że właściwy stan flory jelitowej skutkuje zachowaniem zdrowia.
Doniesienia te skłaniają do poszerzenia dotychczas zalecanej suplementacji w osteoporozie o probiotyki i prebiotyki. Źródłem prozdrowotnych bakterii jelitowych polecanym przez Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza jest Bactibon complex. Preparat zawiera 7 wyselekcjonowanych szczepów bakterii w postaci mikrokapsułkowanej, która znacząco zwiększa jego skuteczność (tylko ok. 15–25% przyjmowanych w formie niekapsułkowanej bakterii probiotycznych dociera do jelit; w przypadku bakterii mikrokapsułkowanych jest to co najmniej 90%, gdyż mikrokapsułki chronią bakterie przed działaniem soku żołądkowego).
Rozwój zdrowej mikroflory jelitowej wspomóc można również stosując Inulinę Ojca Grzegorza z korzenia cykorii, która wykazuje działanie prebiotyczne. Z powodzeniem można ją stosować zamiast cukru (ma słodki smak i jest rozpuszczalna w ciepłej wodzie) np. jako dodatek do jogurtów naturalnych.