Odtruwanie zawsze modne

Bardzo często wiele osób zastanawia się dlaczego odczuwa ciągłe zmęczenie, mimo że dobrze się wysypia, dlaczego mimo dbałości o jamę ustną, ciągle czuje nieświeży oddech, wreszcie dlaczego mimo właściwego odżywiania cierpi na niestrawność czy bóle głowy, nie mówiąc już o alergiach, a nawet depresji. Odpowiedzi szukają w wizytach u kolejnych specjalistów, robiąc wiele badań. Ale nikt nie pomyśli, że przyczyną tych skumulowanych dolegliwości może być po prostu zbyt duża ilość toksyn w organizmie. Czym zatem jest toksyna? To każda substancja, która wywiera szkodliwy wpływ na nasz organizm, sprawiając, że czujemy się po prostu źle.

Bardzo często wiele osób zastanawia się dlaczego odczuwa ciągłe zmęczenie, mimo że dobrze się wysypia, dlaczego mimo dbałości o jamę ustną, ciągle czuje nieświeży oddech, wreszcie dlaczego mimo właściwego odżywiania cierpi na niestrawność czy bóle głowy, nie mówiąc już o alergiach, a nawet depresji. Odpowiedzi szukają w wizytach u kolejnych specjalistów, robiąc wiele badań. Ale nikt nie pomyśli, że przyczyną tych skumulowanych dolegliwości może być po prostu zbyt duża ilość toksyn w organizmie. Czym zatem jest toksyna? To każda substancja, która wywiera szkodliwy wpływ na nasz organizm, sprawiając, że czujemy się po prostu źle.

Niestety ciągle jesteśmy na nie narażeni, a ich źródłem jest woda, żywność, a nawet powietrze, z czego nie do końca zdajemy sobie sprawę. Na szczęście nasz organizm potrafi do pewnego stopnia radzić sobie z toksynami, ale w przypadku, gdy jest ich nadmiar, nawet tak świetnie funkcjonujący mechanizm potrafi w końcu się zablokować i wtedy pojawia się problem. Jak zatem w takiej sytuacji możemy sobie pomóc? Nie do końca mamy wpływ na jakość powietrza czy wody, którą pijemy, ale na pewno możemy zmienić nawyki żywieniowe, czyli wprowadzić do jadłospisu produkty będące swoistymi „odtruwaczami”. Oto żelazna lista tego typu pokarmów:

– soki owocowe i warzywne,

– zielone warzywa liściaste i kiełki,

– pełne ziarno i nasiona roślin strączkowych.

Nie zapominajmy również o częstym piciu źródlanej wody, która również doskonale wspomaga proces odtruwania naszego organizmu.

Wiemy już, co pomaga, ale również ważna jest wiedza o pokarmach, które szkodzą nam szczególnie. Są to przede wszystkim: cukier, potrawy smażone, alkohol, nadmiar soli.

Jeżeli do tych podstawowych informacji dołożymy jeszcze ruch na świeżym powietrzu, powoli będziemy odczuwać, jak nasz organizm usuwa toksyny i odzyskuje równowagę.

Jeżeli nasz tryb życia nie szczególnie sprzyja zachowaniu zdrowych nawyków, możemy do naszej diety dołączyć preparaty ziołowe, które również znakomicie nadają się do walki z toksynami. Kompleksowym zestawieniem jest Vitalbon zawierający ekstrakty z owoców żurawiny, z owoców aronii, z zielonej herbaty oraz z borówki czarnej. Oprócz toksyn pomaga usunąć wolne rodniki z organizmu, których obecność może przyczyniać się do wystąpienia chorób nowotworowych i chorób układu krążenia. Bardzo dobre efekty stymulujące proces odtruwania mają krople ziołowe Gastrobonisol, które wspomagają trawienie i odtruwającą funkcję wątroby oraz Nefrobonisol, które stymulują odtruwającą funkcję nerek.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »