Odtruwanie zawsze modne

Bardzo często wiele osób zastanawia się dlaczego odczuwa ciągłe zmęczenie, mimo że dobrze się wysypia, dlaczego mimo dbałości o jamę ustną, ciągle czuje nieświeży oddech, wreszcie dlaczego mimo właściwego odżywiania cierpi na niestrawność czy bóle głowy, nie mówiąc już o alergiach, a nawet depresji. Odpowiedzi szukają w wizytach u kolejnych specjalistów, robiąc wiele badań. Ale nikt nie pomyśli, że przyczyną tych skumulowanych dolegliwości może być po prostu zbyt duża ilość toksyn w organizmie. Czym zatem jest toksyna? To każda substancja, która wywiera szkodliwy wpływ na nasz organizm, sprawiając, że czujemy się po prostu źle.

Bardzo często wiele osób zastanawia się dlaczego odczuwa ciągłe zmęczenie, mimo że dobrze się wysypia, dlaczego mimo dbałości o jamę ustną, ciągle czuje nieświeży oddech, wreszcie dlaczego mimo właściwego odżywiania cierpi na niestrawność czy bóle głowy, nie mówiąc już o alergiach, a nawet depresji. Odpowiedzi szukają w wizytach u kolejnych specjalistów, robiąc wiele badań. Ale nikt nie pomyśli, że przyczyną tych skumulowanych dolegliwości może być po prostu zbyt duża ilość toksyn w organizmie. Czym zatem jest toksyna? To każda substancja, która wywiera szkodliwy wpływ na nasz organizm, sprawiając, że czujemy się po prostu źle.

Niestety ciągle jesteśmy na nie narażeni, a ich źródłem jest woda, żywność, a nawet powietrze, z czego nie do końca zdajemy sobie sprawę. Na szczęście nasz organizm potrafi do pewnego stopnia radzić sobie z toksynami, ale w przypadku, gdy jest ich nadmiar, nawet tak świetnie funkcjonujący mechanizm potrafi w końcu się zablokować i wtedy pojawia się problem. Jak zatem w takiej sytuacji możemy sobie pomóc? Nie do końca mamy wpływ na jakość powietrza czy wody, którą pijemy, ale na pewno możemy zmienić nawyki żywieniowe, czyli wprowadzić do jadłospisu produkty będące swoistymi „odtruwaczami”. Oto żelazna lista tego typu pokarmów:

– soki owocowe i warzywne,

– zielone warzywa liściaste i kiełki,

– pełne ziarno i nasiona roślin strączkowych.

Nie zapominajmy również o częstym piciu źródlanej wody, która również doskonale wspomaga proces odtruwania naszego organizmu.

Wiemy już, co pomaga, ale również ważna jest wiedza o pokarmach, które szkodzą nam szczególnie. Są to przede wszystkim: cukier, potrawy smażone, alkohol, nadmiar soli.

Jeżeli do tych podstawowych informacji dołożymy jeszcze ruch na świeżym powietrzu, powoli będziemy odczuwać, jak nasz organizm usuwa toksyny i odzyskuje równowagę.

Jeżeli nasz tryb życia nie szczególnie sprzyja zachowaniu zdrowych nawyków, możemy do naszej diety dołączyć preparaty ziołowe, które również znakomicie nadają się do walki z toksynami. Kompleksowym zestawieniem jest Vitalbon zawierający ekstrakty z owoców żurawiny, z owoców aronii, z zielonej herbaty oraz z borówki czarnej. Oprócz toksyn pomaga usunąć wolne rodniki z organizmu, których obecność może przyczyniać się do wystąpienia chorób nowotworowych i chorób układu krążenia. Bardzo dobre efekty stymulujące proces odtruwania mają krople ziołowe Gastrobonisol, które wspomagają trawienie i odtruwającą funkcję wątroby oraz Nefrobonisol, które stymulują odtruwającą funkcję nerek.

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »