Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Moc produktów pszczelich w przeddzień epidemii koronawirusem

Rok rocznie dowiadujemy się o zwiększonej zachorowalności na choroby wirusowe w którymś z krajów świata. Obecnie w drugiej połowie lutego niepokojem napawają nas informacje docierające z Chin. Nie wiemy, czy grozi nam globalna epidemia, jednak choroby wirusowe są groźne pod każdą szerokością geograficzną. Profilaktyką zakażeń jest m.in. zapobieganie kontaktowi z potencjalnie chorymi ludźmi, jednak należy pamiętać, że to co nas najbardziej zabezpiecza to wysoka odporność organizmu.

Rok rocznie dowiadujemy się o zwiększonej zachorowalności na choroby wirusowe w którymś z krajów świata. Obecnie w drugiej połowie lutego niepokojem napawają nas informacje docierające z Chin. Nie wiemy, czy grozi nam globalna epidemia, jednak choroby wirusowe są groźne pod każdą szerokością geograficzną. Profilaktyką zakażeń jest m.in. zapobieganie kontaktowi z potencjalnie chorymi ludźmi, jednak należy pamiętać, że to co nas najbardziej zabezpiecza to wysoka odporność organizmu. Wielokrotnie pisaliśmy już, że jednym z najlepszym sposobów wspierania układu immunologicznego jest zażywanie produktów pochodzenia pszczelego. Zarówno miód pszczeli, jak i pyłek oraz propolis są szczególnie silnymi stymulatorami. Ponadto propolis, czyli kit pszczeli, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Zalecamy go w naszym Centrum Ziołolecznictwa pod postacią kapsułek w połączeniu z pyłkiem pszczelim. Propolis znakomicie nadaje się do dezynfekcji miejscowej, zwłaszcza gdy dodamy do niego olejki eteryczne. Takim uniwersalnym antyseptykiem jest Anginbon, który stosowany jest doustnie. Pamiętać należy, że właściwe nawodnienie organizmu determinuje tworzenie się śluzu w drogach oddechowych, który chroni nasz organizm, jest elementem odporności nieswoistej. Olejki eteryczne mają też zastosowanie w aerozoloterapii, dlatego warto w zagrożeniu infekcją, czy to koronawirusem, czy też wirusem grypy, dodać je do inhalatora, albo choćby do kaloryferowego nawilżacza powietrza. Ostatnim elementem stymulacji odporności, który chcemy zarekomendować, jest podawanie preparatów zawierających ekstrakt z jeżówki purpurowej. My łączymy go z ekstraktem z kwiatu rumianku, liścia melisy i owocu róży w preparacie Immunobon.

ROK 2021

Styczeń 2021 Mikrofabryka masła orzechowego. KAMERUN. Rozpoczyna się budowa mikrofabryki masła orzechowego w Kamerunie – akcja prowadzona przez Bonimed wraz z siostrą Fabianą, dyrektorem Caritasu w Doumé. – Akcja ma na celu pozyskanie wsparcia finansowego,

Czytaj wiecej »

Dieta jest ważna przy nowotworach

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60% – twierdzą uczeni z Uniwersytetu

Czytaj wiecej »

Zioła i smog

Sezon grzewczy to czas, w którym zaostrzeniu ulegają choroby lokalizujące się w drogach oddechowych. Dzieci, jak donoszą badania lekarzy krakowskich, trzykrotnie częściej zgłaszają się do lekarza w okresie, gdy nad miastem unosi się smog. Problem zanieczyszczenia powietrza dotyczy

Czytaj wiecej »

Zgaga pali żywym ogniem

Zgaga to czasami banalny objaw, którego niektórzy doświadczają raz albo dwa razy w roku. Niestety czasami zgaga może uniemożliwić normalne życie. Jej objawy to nie tylko pieczenie w okolicy klatki piersiowej i górnej części brzucha, mogą jej towarzyszyć bóle

Czytaj wiecej »