Jak żyć bez pęcherzyka żółciowego?

Często zwracają się do nas osoby, którym operacyjnie usunięto pęcherzyk żółciowy zwany też woreczkiem. Są to w zdecydowanej większości Panie, które zwykle skarżą się na wzdęcia, bóle brzucha, pieczenie w okolicy żołądka, mają one czasami zgagę zwaną refluksem, niektóre mają nawet uczucie gorzkiego smaku w ustach. Skąd biorą się te dolegliwości? Pęcherzyk żółciowy jest zbiornikiem żółci, w którym jest ona gromadzona i zagęszczana. Jeżeli pokarm znajdzie się w dwunastnicy, pełni on rolę strzykawki/dozownika dostrzykując żółć, która uczestniczy w procesie trawienia. Po tym podaniu żółci, pęcherzyk ponownie zapełnia się żółcią produkowaną przez wątrobę. Brak pęcherzyka żółciowego powoduje, że żółć przedostaje się bezpośrednio do dwunastnicy, bez gromadzenia w pęcherzyku i nie jest ona zagęszczona, czyli jest gorszej jakości. Dostaje się ona do dwunastnicy w sposób nieprzerwany, jak z cieknącego kranu. Czyli wtedy kiedy w dwunastnicy jest pokarm, żółci jest za mało, co zaburza trawienie i daje uczucie wzdęcia i pełności. Zaś gdy nie ma w niej pokarmu, żółć która wycieka, przedostaje się (cofa) do żołądka powodując w nim stan zapalny (żołądek jest odporny na kwasy, ale nie na substancje o odczynie zasadowym, a taki odczyn posiada żółć). Czasami dochodzi do cofania się treści żołądkowej do przełyku i wtedy w jamie ustnej pojawia się gorzki smak. Żółć nas zalewa. Jakie mamy rozwiązania tego problemu? Po pierwsze musimy stosować surowce zielarskie, które działają przeciwzapalnie takie jak: koszyczek rumianku, korzeń lukrecji, liść babki lancetowatej, korzeń prawoślazu, kwiat nagietka, które znajdują się w Gastrobonisanie. Drugim działaniem jest to poprawienie perystaltyki, czyli przesuwania się pokarmu w kierunku przełyk – żołądek – jelita. W tym celu stosujemy zioła poprawiające trawienie: wyciąg z ziela bożego drzewka , sok z korzenia mniszka, nalewka z owocu ostropestu plamistego, sok z ziela krwawnika, wyciąg z ziela dziurawca, nalewka z liścia mięty, znajdujące się w Gastrobonisolu i w Gastrobonie (ekstrakt z liści karczocha, ekstrakt z korzenia i ziela mniszka lekarskiego).

Te poprawiające trawienie składniki zaleca się najczęściej po spożyciu pokarmu, gdyż mają one własności żółciotwórcze i żółciopędne.

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »