Często zwracają się do nas osoby, którym operacyjnie usunięto pęcherzyk żółciowy zwany też woreczkiem. Są to w zdecydowanej większości Panie, które zwykle skarżą się na wzdęcia, bóle brzucha, pieczenie w okolicy żołądka, mają one czasami zgagę zwaną refluksem, niektóre mają nawet uczucie gorzkiego smaku w ustach. Skąd biorą się te dolegliwości? Pęcherzyk żółciowy jest zbiornikiem żółci, w którym jest ona gromadzona i zagęszczana. Jeżeli pokarm znajdzie się w dwunastnicy, pełni on rolę strzykawki/dozownika dostrzykując żółć, która uczestniczy w procesie trawienia. Po tym podaniu żółci, pęcherzyk ponownie zapełnia się żółcią produkowaną przez wątrobę. Brak pęcherzyka żółciowego powoduje, że żółć przedostaje się bezpośrednio do dwunastnicy, bez gromadzenia w pęcherzyku i nie jest ona zagęszczona, czyli jest gorszej jakości. Dostaje się ona do dwunastnicy w sposób nieprzerwany, jak z cieknącego kranu. Czyli wtedy kiedy w dwunastnicy jest pokarm, żółci jest za mało, co zaburza trawienie i daje uczucie wzdęcia i pełności. Zaś gdy nie ma w niej pokarmu, żółć która wycieka, przedostaje się (cofa) do żołądka powodując w nim stan zapalny (żołądek jest odporny na kwasy, ale nie na substancje o odczynie zasadowym, a taki odczyn posiada żółć). Czasami dochodzi do cofania się treści żołądkowej do przełyku i wtedy w jamie ustnej pojawia się gorzki smak. Żółć nas zalewa. Jakie mamy rozwiązania tego problemu? Po pierwsze musimy stosować surowce zielarskie, które działają przeciwzapalnie takie jak: koszyczek rumianku, korzeń lukrecji, liść babki lancetowatej, korzeń prawoślazu, kwiat nagietka, które znajdują się w Gastrobonisanie. Drugim działaniem jest to poprawienie perystaltyki, czyli przesuwania się pokarmu w kierunku przełyk – żołądek – jelita. W tym celu stosujemy zioła poprawiające trawienie: wyciąg z ziela bożego drzewka , sok z korzenia mniszka, nalewka z owocu ostropestu plamistego, sok z ziela krwawnika, wyciąg z ziela dziurawca, nalewka z liścia mięty, znajdujące się w Gastrobonisolu i w Gastrobonie (ekstrakt z liści karczocha, ekstrakt z korzenia i ziela mniszka lekarskiego).
Te poprawiające trawienie składniki zaleca się najczęściej po spożyciu pokarmu, gdyż mają one własności żółciotwórcze i żółciopędne.