Zabezpieczeniem przed jakimikolwiek infekcjami jest wysoka odporność organizmu. Nie inaczej jest w przypadku grypy jelitowej. Grypa jelitowa to określenie z punktu widzenia medycznego nieprawidłowe.
Objawy biegunkowe wywołane infekcją wirusową powodowane są najczęściej przez rotawirusy, adenowirusy i norowirusy. Objawy chorobowe to przede wszystkim uczucie bólu w obrębie całej jamy brzusznej z biegunką, a czasami także wymiotami. Towarzyszy temu podwyższona temperatura i dreszcze. Dolegliwości trwają z reguły nie dłużej niż tydzień.
W trakcie „grypy jelitowej” zwanej też, równie nieprawidłowo, „grypą żołądkową” można stosować preparaty ziołowe. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza zalecamy wtedy napary z mieszanki ziół o działaniu przeciwzapalnym i gojącym, takich jak kwiat rumianku oraz liść babki lancetowatej, a także surowców rozkurczowych, wiatropędnych i przeciwwirusowych: owoców kminku, kopru, anyżu i nasion czarnuszki.
Mieszanką tą jest Bobonisan i można stosować ją 3 razy dziennie w postaci naparu z 1 saszetki. Ilość przyjmowanych płynów ma duże znaczenie, gdyż łatwo może dojść do odwodnienia. Tyczy się to zwłaszcza osób starszych i dzieci. Jako, że jest to choroba, która zaburza stan flory jelitowej, należy szczególnie o nią zadbać.
Dlatego w czasie choroby można wzbogacić dietę w bakterie probiotyczne, najlepiej stosując Bactibon complex 2 x dz.1 kaps. Po przejściu ostrego stanu można także przyjmować Regulobon przez ok. 2 tygodnie (2 razy dziennie 1 łyżeczkę), w skład którego wchodzą bakterie probiotyczne i błonnik pobudzający wzrost tych bakterii.