Dieta w chorobie Hashimoto

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy
i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne
choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy naszą
tarczycę. Do niedawna medycyna bagatelizowała tę chorobę i nie prowadzono w zasadzie leczenia
przyczynowego.

Okazuje się, że w przypadku choroby Hashimoto można poczynić działania, które będą co najmniej
hamowały jej rozwój. Po pierwsze przez dietoterapię, której celem jest utrzymanie w prawidłowym
stanie nabłonka jelit. Okazuje się, że ten nabłonek, który normalnie tworzą ściśle do siebie
przylegające komórki, w niektórych sytuacjach może stać się nieszczelny, co powoduje iż przenikają
przez niego różnego rodzaju substancje białkowe, które powodują, iż w ścianach jelit powstaje stan
zapalny. To czy nabłonek jelit jest szczelny, czy nieszczelny zależy od:

  • Unikania produktów spożywczych, których nie tolerujemy. Na czoło wysuwają się tutaj gluten i laktoza. Okazuje się, że także niektóre warzywa, takie jak: papryka, pomidor, ziemniaki, bakłażan.
  • Prawidłowego składu flory bakteryjnej naszych jelit. Szerzej piszemy na ten temat w artykule „Jakie leki wymagają stosowania probiotyków”.
  • Eliminowania z diety produktów typu fast food, bogatych w izomery trans kwasów tłuszczowych (produkty z utwardzonymi tłuszczami roślinnymi).

W jaki sposób suplementować dietę w przypadku choroby Hashimoto, aby zahamować jej rozwój?

W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza podstawowym środkiem jest preparat Peobon, który
zalecamy przyjmować 2 x dziennie 1-2 kapsułki. Zawiera on w swoim składzie ekstrakt z korzenia
piwonii białej. Suplementacja diety ekstraktem z tej rośliny zalecana jest w przypadku chorób
o podłożu autoimmunologicznym. Peobon zawiera również selen, który jest niezbędny do syntezy
hormonów tarczycy i jego niedobór może powodować pogłębienie choroby. W przypadku choroby
Hashimoto należy również pamiętać o suplementacji diety witaminą D3. Niedobór tej witaminy jest
częsty u osób z chorobą Hashimoto, a to przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych.

W naszym Centrum używamy do suplementacji naturalnej Witaminy D3 + K2 (MK7) Ojca Grzegorza.
Trzecim elementem suplementacji diety w tym schorzeniu jest stosowanie preparatów
synbiotycznych i probiotycznych, które utrzymują na właściwym poziomie florę bakteryjną jelit.
W naszym Centrum stosujemy Regulobon (2-3 x dz. 1 łyżeczka) lub probiotyk Bactiboncomplex (1 x dz.
1 kaps.).

Przyczyną nieszczelności jelit jest także stan zapalny toczący się w obrębie tego narządu. Dlatego w celu uszczelnienia błony śluzowej warto stosować mieszankę ziołową Bobonisan (1 do 2 razy dziennie 1 saszetka).

Smog zabija!

Smog jest to zanieczyszczenie powietrza drobinami o średnicy nie większej niż 2,5 micrometra, które uszkadzają nasz układ oddechowy, ale także układ krążenia. W Polsce narażenie na kontakt ze smogiem jest bardzo duże.

Czytaj wiecej »

Styl życia, a napięcie przedmiesiączkowe (PMS)

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) jest to przewlekła, zapalna choroba układowa. Początkowo występuje jako stan zapalny błony maziowej stawów, potem zapalenie przenosi się na inne struktury stawowe, kaletki maziowe i pochewki ścięgniste.

Czytaj wiecej »

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź

Czytaj wiecej »