Dieta w chorobie Hashimoto

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy naszą tarczycę. Do niedawna medycyna bagatelizowała tą chorobę i nie prowadzono w zasadzie leczenia przyczynowego.

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy naszą tarczycę. Do niedawna medycyna bagatelizowała tą chorobę i nie prowadzono w zasadzie leczenia przyczynowego.

Okazuje się, że w przypadku choroby Hashimoto można poczynić działania, które będą co najmniej hamowały jej rozwój. Po pierwsze przez dietoterapię, której celem jest utrzymanie w prawidłowym stanie nabłonka jelit. Okazuje się, że ten nabłonek, który normalnie tworzą ściśle do siebie przylegające komórki, w niektórych sytuacjach może stać się nieszczelny, co powoduje iż przenikają przez niego różnego rodzaju substancje białkowe, które powodują, iż w ścianach jelit powstaje stan zapalny. To czy nabłonek jelit jest szczelny czy nieszczelny zależy od:

• Unikania produktów spożywczych, których nie tolerujemy. Na czoło wysuwają się tutaj gluten i laktoza. Okazuje się, że także niektóre warzywa, takie jak: papryka, pomidor, ziemniaki, bakłażan. • Prawidłowego składu flory bakteryjnej naszych jelit. Szerzej piszemy na ten temat w artykule „Jakie leki wymagają stosowania probiotyków”. • #Eliminowania z diety produktów typu fast food bogatych w izomery trans kwasów tłuszczowych (produkty z utwardzonymi tłuszczami roślinnymi). W jaki sposób suplementować dietę w przypadku choroby Hashimoto, aby zahamować jej rozwój? W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza podstawowym środkiem jest preparat Peobon, który zalecamy przyjmować 2 x dziennie 1-2 kapsułki. Zawiera on w swoim składzie ekstrakt z korzenia piwonii białej. Suplementacja diety ekstraktem z tej rośliny zalecana jest w przypadku chorób o podłożu autoimmunologicznym. Peobon zawiera również selen, który jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy i jego niedobór może powodować pogłębienie choroby. W przypadku choroby Hashimoto należy również pamiętać o suplementacji diety witaminą D3. Niedobór tej witaminy jest częsty u osób z chorobą Hashimoto, a to przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych. W naszym Centrum używamy do suplementacji naturalnej Witaminy D3 + K2 (MK7) Ojca Grzegorza. Trzecim elementem suplementacji diety w tym schorzeniu jest stosowanie preparatów synbiotycznych i probiotycznych, które utrzymują na właściwym poziomie florę bakteryjną jelit. W naszym Centrum stosujemy Regulobon (2-3 x dz. 1 łyżeczka) lub probiotyk Bactibon complex (1 x dz. 1 kaps.). 

 

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza

Czytaj wiecej »