Dieta w chorobie Hashimoto.

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy
i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne
choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy naszą
tarczycę. Do niedawna medycyna bagatelizowała tę chorobę i nie prowadzono w zasadzie leczenia
przyczynowego.
Okazuje się, że w przypadku choroby Hashimoto można poczynić działania, które będą co najmniej
hamowały jej rozwój. Po pierwsze przez dietoterapię, której celem jest utrzymanie w prawidłowym
stanie nabłonka jelit. Okazuje się, że ten nabłonek, który normalnie tworzą ściśle do siebie
przylegające komórki, w niektórych sytuacjach może stać się nieszczelny, co powoduje iż przenikają
przez niego różnego rodzaju substancje białkowe, które powodują, iż w ścianach jelit powstaje stan
zapalny. To czy nabłonek jelit jest szczelny, czy nieszczelny zależy od:
• Unikania produktów spożywczych, których nie tolerujemy. Na czoło wysuwają się tutaj gluten
i laktoza. Okazuje się, że także niektóre warzywa, takie jak: papryka, pomidor, ziemniaki, bakłażan.
• Prawidłowego składu flory bakteryjnej naszych jelit. Szerzej piszemy na ten temat w artykule „Jakie
leki wymagają stosowania probiotyków”.
• Eliminowania z diety produktów typu fast food, bogatych w izomery trans kwasów tłuszczowych
(produkty z utwardzonymi tłuszczami roślinnymi).
W jaki sposób suplementować dietę w przypadku choroby Hashimoto, aby zahamować jej rozwój?

W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza podstawowym środkiem jest preparat Peobon, który
zalecamy przyjmować 2 x dziennie 1-2 kapsułki. Zawiera on w swoim składzie ekstrakt z korzenia
piwonii białej. Suplementacja diety ekstraktem z tej rośliny zalecana jest w przypadku chorób
o podłożu autoimmunologicznym. Peobon zawiera również selen, który jest niezbędny do syntezy
hormonów tarczycy i jego niedobór może powodować pogłębienie choroby. W przypadku choroby
Hashimoto należy również pamiętać o suplementacji diety witaminą D3. Niedobór tej witaminy jest
częsty u osób z chorobą Hashimoto, a to przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych.
W naszym Centrum używamy do suplementacji naturalnej Witaminy D3 + K2 (MK7) Ojca Grzegorza.
Trzecim elementem suplementacji diety w tym schorzeniu jest stosowanie preparatów
synbiotycznych i probiotycznych, które utrzymują na właściwym poziomie florę bakteryjną jelit.
W naszym Centrum stosujemy Regulobon (2-3 x dz. 1 łyżeczka) lub probiotyk Bactiboncomplex (1 x dz.
1 kaps.).

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »