Dieta w chorobie Hashimoto.

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy
i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne
choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy naszą
tarczycę. Do niedawna medycyna bagatelizowała tę chorobę i nie prowadzono w zasadzie leczenia
przyczynowego.
Okazuje się, że w przypadku choroby Hashimoto można poczynić działania, które będą co najmniej
hamowały jej rozwój. Po pierwsze przez dietoterapię, której celem jest utrzymanie w prawidłowym
stanie nabłonka jelit. Okazuje się, że ten nabłonek, który normalnie tworzą ściśle do siebie
przylegające komórki, w niektórych sytuacjach może stać się nieszczelny, co powoduje iż przenikają
przez niego różnego rodzaju substancje białkowe, które powodują, iż w ścianach jelit powstaje stan
zapalny. To czy nabłonek jelit jest szczelny, czy nieszczelny zależy od:
• Unikania produktów spożywczych, których nie tolerujemy. Na czoło wysuwają się tutaj gluten
i laktoza. Okazuje się, że także niektóre warzywa, takie jak: papryka, pomidor, ziemniaki, bakłażan.
• Prawidłowego składu flory bakteryjnej naszych jelit. Szerzej piszemy na ten temat w artykule „Jakie
leki wymagają stosowania probiotyków”.
• Eliminowania z diety produktów typu fast food, bogatych w izomery trans kwasów tłuszczowych
(produkty z utwardzonymi tłuszczami roślinnymi).
W jaki sposób suplementować dietę w przypadku choroby Hashimoto, aby zahamować jej rozwój?

W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza podstawowym środkiem jest preparat Peobon, który
zalecamy przyjmować 2 x dziennie 1-2 kapsułki. Zawiera on w swoim składzie ekstrakt z korzenia
piwonii białej. Suplementacja diety ekstraktem z tej rośliny zalecana jest w przypadku chorób
o podłożu autoimmunologicznym. Peobon zawiera również selen, który jest niezbędny do syntezy
hormonów tarczycy i jego niedobór może powodować pogłębienie choroby. W przypadku choroby
Hashimoto należy również pamiętać o suplementacji diety witaminą D3. Niedobór tej witaminy jest
częsty u osób z chorobą Hashimoto, a to przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych.
W naszym Centrum używamy do suplementacji naturalnej Witaminy D3 + K2 (MK7) Ojca Grzegorza.
Trzecim elementem suplementacji diety w tym schorzeniu jest stosowanie preparatów
synbiotycznych i probiotycznych, które utrzymują na właściwym poziomie florę bakteryjną jelit.
W naszym Centrum stosujemy Regulobon (2-3 x dz. 1 łyżeczka) lub probiotyk Bactiboncomplex (1 x dz.
1 kaps.).

Telomery, a starzenie się

Końcówki chromosomów, zwane telomerami, mogą przenosić genetyczną informację dla dwóch białek, co odkryli naukowcy z University of North Carolina. To odkrycie może wpłynąć na nasze rozumienie procesu starzenia, zapaleń i raka. Okazało się, że telomery, które

Czytaj wiecej »

Dieta w chorobie Hashimoto

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy

Czytaj wiecej »

Uważajmy z klimatyzacją

Kiedyś wydawało się, że jeśli ktoś latem zachorował na anginę, to powodem mogły być tylko lody lub zimne napoje. Teraz mamy także innego sprawcę zachorowań. Jest nim klimatyzacja. Przez nią przychodzi nam żyć latem w skrajnych

Czytaj wiecej »

Jazda samochodem a leki uspakajające

Jak powszechnie wiadomo po środkach wpływających na sprawność intelektualną nie powinno się prowadzić pojazdów i innych urządzeń pozostających w ruchu. Istnieje błędne przekonanie, że dotyczy to tylko alkoholu. Często nie bierze się pod uwagę, że podobnie działają niektóre leki i to nie tylko leki

Czytaj wiecej »