Już w latach 30. ubiegłego stulecia odkryto, że zwierzęta na diecie niskokalorycznej żyją dłużej niż te „dobrze karmione”. Z czasem naukowcy stwierdzili, że wynika to głównie ze stymulacji przez dietę niskokaloryczną białek o nazwie sirutiny, które wykorzystywane są do naprawy materiału genetycznego. Gdy odkryto rolę sirutin, dowiedziono także, że substancja obecna w czerwonym winie, resweratrol, również stymuluje te białka i, podobnie jak dieta niskokaloryczna, przyczynia się do wydłużenia życia.
Niedawno pojawiły się badania przeprowadzone na zwierzętach laboratoryjnych. Wykazały one, że parametry naczyniowe i metaboliczne mózgu myszy na niskokalorycznej diecie są lepsze niż młodszych osobników będących na diecie wysokokalorycznej. Podobne efekty zauważono także u myszy laboratoryjnych, u których stosowano dietę ketogeniczną z niską zawartością węglowodanów i wysoką zawartością tłuszczy. Badań na myszach nie można jednoznacznie przekładać na efekty jakie występują u ludzi, jednak obserwacje społeczeństw spożywających niskokaloryczne posiłki (mieszkańcy japońskiej wyspy Okinawa oraz doliny Hunza) potwierdzają te przypuszczenia.
W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza stosujemy od lat ekstrakt alkoholowy ze skórek winogron podawany podjęzykowo (2 razy dziennie 8–10 kropli) pod nazwą Resveratrol – esencja wina w kroplach oraz Vitalbon, w skład którego wchodzi m.in. ekstrakt z korzenia tarczycy bajkalskiej bogaty w bajkalinę.