logo (1)
Wczytywanie strony...

Prezentujemy nasz nowy sklep internetowy

Nieustannie zmieniamy się dla Państwa, dlatego usprawniliśmy działanie naszego sklepu internetowego. Niestety wiąże się to z koniecznością utworzenia nowych kont użytkowników.

Można to zrobić podczas składania zamówienia lub klikając w poniższy przycisk.

Przepraszamy za niedogodność, dziękujemy za wyrozumiałość i życzymy udanych zakupów.

~Zespół BONIMED

Co można a co nie przy wrzodach

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy to schorzenie bardzo wrażliwe na błędy dietetyczne. – Warto zatem wiedzieć jakie potrawy są zalecane a jakie nie.

Pokarmy zalecane

Pokarmy niezależne

  • Pokarmy gotowane i duszone, pieczone w folii
  • Mięso z drobiu, królika, cielęcina, chuda wołowina i chude wędliny
  • Ryby chude (szczupak, sandacz, pstrąg, dorsz)
  • Nabiał: mleko, jogurt, jajka na miękko, twaróg
  • Tłuszcz: masło, oliwa z oliwek
  • Pokarmy smażone, pieczone, wędzone,
  • Wieprzowina, mięso tłuste, konserwy, baranina
  • Ryby tłuste (karp, makrela, śledź i halibut)
  • Nabiał: jajecznica, śmietana, mleko skondensowane, majonez
  • Tłuszcz: smalec
  • Warzywa i owoce – w zależności od tendencji – raczej gotowane, rzadziej surowe
  • Warzywa i owoce konserwowane, pikle, owoce surowe wywołują dyskomfort
  • Pieczywo białe i dobrze wypieczone, biszkopty
  • Tarty, czekolada, ciasta z kremem, lody
  • Woda mineralna, rozcieńczone soki
  • Mocna herbata, kawa, alkohol, napoje gazowane
  • Przyprawy łagodne, majeranek, kminek, pietruszka
  • Ocet, pieprz, papryka ostra, musztarda

Przedstawiliśmy ogóle zasady, jednakże chory musi sam w dużej mierze dopasować dietę indywidualnie a w razie potrzeby skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Zawartość koszyka
Scroll to Top