Pokarmy zalecane
|
Pokarmy niezależne
|
- Pokarmy gotowane i duszone, pieczone w folii
- Mięso z drobiu, królika, cielęcina, chuda wołowina i chude wędliny
- Ryby chude (szczupak, sandacz, pstrąg, dorsz)
- Nabiał: mleko, jogurt, jajka na miękko, twaróg
- Tłuszcz: masło, oliwa z oliwek
|
- Pokarmy smażone, pieczone, wędzone,
- Wieprzowina, mięso tłuste, konserwy, baranina
- Ryby tłuste (karp, makrela, śledź i halibut)
- Nabiał: jajecznica, śmietana, mleko skondensowane, majonez
- Tłuszcz: smalec
|
- Warzywa i owoce – w zależności od tendencji – raczej gotowane, rzadziej surowe
|
- Warzywa i owoce konserwowane, pikle, owoce surowe wywołują dyskomfort
|
- Pieczywo białe i dobrze wypieczone, biszkopty
|
- Tarty, czekolada, ciasta z kremem, lody
|
- Woda mineralna, rozcieńczone soki
|
- Mocna herbata, kawa, alkohol, napoje gazowane
|
- Przyprawy łagodne, majeranek, kminek, pietruszka
|
- Ocet, pieprz, papryka ostra, musztarda
|
Przedstawiliśmy ogóle zasady, jednakże chory musi sam w dużej mierze dopasować dietę indywidualnie a w razie potrzeby skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
|