Od wielu lat na łamach „Ziół dla zdrowia” piszemy o roli flory jelitowej w różnych chorobach, w tych również reumatycznych. Dlatego z satysfakcją odnotowaliśmy fakt, że na łamach prestiżowego czasopisma „Arthtytis&Reumathology” przedstawiono kolejny dowód na wpływ zaburzeń flory jelitowej na aktywność Reumatoidalnego Zapalenia Stawów (RZS). Naukowcy przebadali 91 osób, w większości z grupy wysokiego ryzyka wystąpienia RZS. Dowiedziono, że flora bakteryjna osób z ryzykiem RZS jest mniej zróżnicowana. W modelu zwierzęcym udowodniono, że taki skład flory bakteryjnej sprzyja większej przesiąkliwości jelit oraz zwiększa się ilość limfocytów TH17. Oba te stany pojawiają się u chorych na RZS. Jest to kolejny dowód na to, że słynne zdanie „Niech twoje pożywienie będzie jak lekarstwo, a lekarstwo pożywieniem” jest prawdziwe.
Nasza koncepcja terapeutyczno-suplementacyjna w przypadku chorób reumatoidalnych lub innych chorób o podłożu autoimmunologicznym obejmuje zarówno stosowanie Peobonu, w którego skład wchodzi ekstrakt z korzenia piwonii białej, jak i naparu z ziół Bobonisan, które mają za zadanie m.in. przywrócenie homeostazy w obrębie jelit, co przekłada się na ich „uszczelnienie”. Ponadto sugerujemy stosowanie Regulobonu, w którego skład wchodzą bakterie probiotyczne, a także błonnik o własnościach prebiotycznych. W chorobach reumatycznych stosujemy także glukozaminę wraz z chondroityną i korzeniem hakorośli, takie połączenie znajduje się w preparatach Artrobon complex oraz Artrobon. Ponadto w celu redukcji stanu zapalnego używamy preparatu Inflabon, który zawiera zioła o działaniu przeciwzapalnym. Jeżeli chorobie stawów towarzyszy ból, a tak jest najczęściej, to polecamy smarować bolące miejsca Reumobonisolem lub Balsamem kręgowym Ojca Grzegorza.