O tym, że błonnik przyczynia się do leczenia zaparć wiemy od kilkudziesięciu lat. Ale o tym że może radykalnie poprawić rokowania w leczeniu otyłości dowiedzieliśmy się niedawno. Nie chodzi tylko o to, że błonnik zwiększa objętość masy pokarmowej, a przez to sprawia, że spożywamy mniej jedzenia. Chodzi przede wszystkim o to, że błonnik jest pokarmem dla bakterii w naszych jelitach, których obecność warunkuje redukcję masy ciała. Dlatego też stosowanie błonnika w przypadku zaprać jest nieco odmienne, niż w przypadku leczenia nadwagi i otyłości. W tym pierwszym przypadku stosujemy zazwyczaj duże dawki przyjmowane jednorazowo. W naszym Centrum używamy do tego preparatu Regulobon, w skład którego wchodzą łupina nasienna babki jajowatej, błonnik z nasion owsa inulina z cykorii, mikrokapsułkowane kultury bakterii probiotycznych. W drugim przypadku, czyli przy nadwadze i otyłości, sugerujemy również Regulobon, ale jedną łyżeczkę 2–3 x dziennie, bądź to rozpuszczoną w wodzie lub innym napoju lub też dodaną do dowolnej potrawy. Błonnik ma też udowodnione działanie w innych kierunkach, niż zaparcia i otyłość. Istnieją dowody naukowe na to, że dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, miażdżycy, kamicy pęcherzyka żółciowego. Błonnik jest niezwykle istotnym elementem profilaktycznym w przypadku chorób jelita grubego, takich jak: nowotwory, uchyłkowatość, guzki krwawnicze bądź też szczelina odbytu. Jest także ważnym elementem leczenia zespołu jelita drażliwego, w tym przypadku stosujemy w naszym Centrum Regulobon łącznie z kroplami Gastrobonisol, a czasami z naparem z mieszanki ziołowej Bobonisan. Błonnik może także przedłużyć nasze życie. Badanie populacji prawie 400 tys. osób dowiodło, że osoby spożywające duże ilości błonnika były o 22% mniej narażone na śmierć z powodu chorób układu krążenia, chorób infekcyjnych i nowotworów. Jednym z prawdopodobnych powodów tak fenomenalnych rezultatów jest to, że błonnik wzmacnia naszą odporność poprzez „dokarmianie” bakterii probiotycznych. Ponadto w jelicie grubym błonnik ulega rozkładowi przez bytujące tam bakterie, a w wyniku tego rozkładu powstaje niezwykle prozdrowotna substancja: kwas masłowy, który jest środkiem odżywczym dla nabłonka jelitowego. Sprawia on, m.in. to, że jest ono mniej przepuszczalne i znajduje zastosowanie w leczeniu cieknącego jelita.
Polecamy również inne artykuły
Zdrowie w jogurtach
Sfermentowane produkty mleczne, szczególnie jogurty naturalne i kefiry, przyczyniają się do naszego zdrowia, gdyż, jak się okazało, wykazują działanie przeciwzapalne. Zmniejszają przenikalność toksyn prozapalnych produkowanych przez…
Posiadanie wyrostka robaczkowego ma sens
Operacja usunięcia wyrostka robaczkowego, obok usunięcia przepukliny, to chyba „najpopularniejsza” procedura medyczna wykonywana przez chirurga ogólnego. Wyrostek robaczkowy uważany był za niepotrzebny „twór”, który może…
Zioła na zgagę
Zioła znakomicie nadają się do łagodzenia dolegliwości związanych ze zgagą wynikającą z refluksu żołądkowo-przełykowego. Ich wyższość nad lekami syntetycznymi polega na tym, że nie zaburzają one…
Paląca zgaga
Jest ona wywoływana cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Problem jest może niegroźny w porównaniu do innych chorób, ale uciążliwy i dość powszechny. Zgaga codziennie towarzyszy…