Ziołowe wsparcie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

Choroba wrzodowa pojawia się wtedy, kiedy w żołądku lub dwunastnicy dochodzi do naruszenia równowagi między czynnikami uszkadzającymi ścianę przewodu pokarmowego, a czynnikami chroniącymi przed uszkodzeniem. Leki syntetyczne mają pierwszoplanowe znaczenie w leczeniu zaostrzonej choroby wrzodowej, ale i wtedy zioła są przydatne, gdyż działają przeciwzapalnie i ułatwiają gojenie uszkodzonej błony śluzowej. Ponadto surowce zielarskie mają kardynalne znaczenie zwłaszcza w profilaktyce choroby wrzodowej. „Wrzodowcy” zwykle w okresie przedwiośnia i wczesną jesienią cierpią na dyskomfort i bóle brzucha, a wtedy właśnie zioła sprawdzą się znakomicie. To one właśnie i to w sposób wielokierunkowy zwiększają barierę chroniącą błonę śluzową przewodu pokarmowego przed uszkodzeniem.

Suplementacja diety w chorobie wrzodowej obejmuje stosowanie preparatu Gastrobonisan – napar z 1 saszetki 1-3 x dz. i Apibon 1-3 x dz. 1 kaps. Profilaktyka jest szczególnie wskazana w okresie wczesnej wiosny i jesieni, kiedy to wrzodowcy cierpią na swe problemy. Zastosowanie powyższych preparatów nawet raz dziennie może wyraźnie zmniejszyć zapadalność na chorobę wrzodową.

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »