Choroba wrzodowa pojawia się wtedy, kiedy w żołądku lub dwunastnicy dochodzi do naruszenia równowagi między czynnikami uszkadzającymi ścianę przewodu pokarmowego, a czynnikami chroniącymi przed uszkodzeniem. Leki syntetyczne mają pierwszoplanowe znaczenie w leczeniu zaostrzonej choroby wrzodowej, ale i wtedy zioła są przydatne, gdyż działają przeciwzapalnie i ułatwiają gojenie uszkodzonej błony śluzowej. Ponadto surowce zielarskie mają kardynalne znaczenie zwłaszcza w profilaktyce choroby wrzodowej. „Wrzodowcy” zwykle w okresie przedwiośnia i wczesną jesienią cierpią na dyskomfort i bóle brzucha, a wtedy właśnie zioła sprawdzą się znakomicie. To one właśnie i to w sposób wielokierunkowy zwiększają barierę chroniącą błonę śluzową przewodu pokarmowego przed uszkodzeniem.
Suplementacja diety w chorobie wrzodowej obejmuje stosowanie preparatu Gastrobonisan – napar z 1 saszetki 1–3 x dz. i Apibon 1–3 x dz. 1 kaps. Profilaktyka jest szczególnie wskazana w okresie wczesnej wiosny i jesieni, kiedy to wrzodowcy cierpią na swe problemy. Zastosowanie powyższych preparatów nawet raz dziennie może wyraźnie zmniejszyć zapadalność na chorobę wrzodową.