Profesor Aleksander Ożarowski

16 stycznia 2018 roku mija 102 rocznica urodzin profesora Aleksandra Ożarowskiego. Profesor Ożarowski należał bez wątpienia do najwybitniejszych luminarzy wiedzy fitoterapeutycznej. Bywał on stałym gościem Ojca Grzegorza Sroki, średnio raz w roku przyjeżdżał na miesięczny pobyt w Klasztorze Rychwałdzkim i wtedy to mieliśmy możliwość obcowania z tym wielkim umysłem.

16 stycznia 2018 roku mija 102 rocznica urodzin profesora Aleksandra Ożarowskiego. Profesor Ożarowski należał bez wątpienia do najwybitniejszych luminarzy wiedzy fitoterapeutycznej. Bywał on stałym gościem Ojca Grzegorza Sroki, średnio raz w roku przyjeżdżał na miesięczny pobyt w Klasztorze Rychwałdzkim i wtedy to mieliśmy możliwość obcowania z tym wielkim umysłem.

Prof. Ożarowski, jak każdy geniusz, poruszał się swobodnie w różnych aspektach wiedzy medycznej, z których skrzętnie korzystali Ojciec Grzegorz i lekarze, którzy z nim współpracowali. Pamiętam kilka jego złotych myśli i przepisów. Jednym z nich była receptura, według której wytwarza się obecnie mieszankę ziołową OrganicKrzem. Prof. Ożarowski stworzył tą recepturę na potrzeby pacjentów, u których z racji sędziwego wieku nie dochodziło do wrastania się implantów stomatologicznych w szczękę. Mieszanka ta (którą należy nie parzyć, a gotować przez 20-30 minut, aby wydobyć z niej maksymalną ilość krzemu) spowodowała, że proces wrastania implantów stomatologicznych zaczął się dokonywać. Wysoka zawartość krzemionki (dwutlenku krzemu) w odwarze powodowała namnażanie się włókien kolagenowych (tak działa krzem). Pojawił się wtedy również „uboczny” efekt takiej suplementacji. Włókna kolagenowe namnażały się w całym organizmie, również w skórze. Po kilku miesiącach stosowania skóra osób, które piły odwary, była bardziej elastyczna i wyglądała młodziej. Do tej pory w Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza stosujemy w celu suplementacji diety OrganicKrzem u osób z osteoporozą, w celu poprawy wyglądu skóry i włosów oraz u osób zagrożonych chorobami nerodegradacyjnymi. Powodowane jest to tym, że krzem sprzyja usuwaniu z organizmu glinu, który prawdopodobnie sprzyja powstawaniu tych chorób. Prof. Ożarowski prowadził szeroko zakrojone, wieloletnie badania nad przeciwnowotworowym działaniem czarnej huby. Stworzył nawet preparat z ekstraktem z tego surowca. Wykorzystywał go w terapii. Do tej pory dysponujemy historiami chorób pacjentów przez niego leczonych i wyleczonych, właśnie za pomocą tego grzyba. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza na podstawie prac badawczych prof. Ożarowskiego i innych doniesień naukowych, stworzono preparat Bofonginn kompleks zawierający ekstrakt i odwar z czarnej huby, a także inne substancje o działaniu prozdrowotnym, takie jak odwar z ziela skrzypu, miód oraz ekstrakty z borowików (najlepszego naturalnego źródła selenu), z owoców aronii, z liści zielonej herbaty, ze skórek winogron. Ciąg dalszy na temat prac prof. Ożarowskiego w następnym numerze Zioła dla Zdrowia.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »