W miarę upływu czasu zwiększa się liczba pacjentów, którzy przeszli infekcję wirusem SARS-CoV‑2.
Zazwyczaj po przejściu choroby infekcyjnej nasz organizm wymaga regeneracji, podobnie jest również w przypadku tej infekcji. Jednakże zakażenie tym wirusem powoduje, że powrót do zdrowia i pełnej
sprawności znacznie się opóźnia. Pacjenci mogą cierpieć po zakończeniu infekcji na znaczne osłabienie, brak energii i przedłużający się kaszel. Mogą mieć także powikłania wynikające z tworzenia się zakrzepów naczyniowych. U niektórych pacjentów konsekwencją przejścia Covid-19 będą również zaburzenia pracy jelit.
Jakie naturalne produkty można zastosować, aby przyspieszyć powrót do zdrowia i zapobiegać powikłaniom Covid-19?
Należy dać organizmowi czas na „wytchnienie” i regenerację sił witalnych, zdając sobie sprawę z tego, że infekcja covid to nie zwykłe przeziębienie. Nie powinno się zbyt szybko wracać do pełnej aktywności życiowej. Pamiętać należy, że najlepsza regeneracja odbywa się w czasie snu. Ponadto powinno się zadbać o odżywianie się wysokiej jakości produktami spożywczymi. Niestety jedną z konsekwencji mogącą się utrzymywać dłuższy czas są zaburzenia odczuwania smaku i zapachu co nie sprzyja dobremu apetytowi. Jeżeli chodzi o konkretne produkty spożywcze, należy pamiętać o jedzeniu jajek w każdej postaci, a najlepiej w takiej w której żółtko jest jak najmniej „ścięte”.
Korzystne dla zdrowia będą na pewno sfermentowane produkty mleczne – kefir, jogurt, zsiadłe mleko. Jednakże zdecydowanie należy używać pełnotłustych produktów a nie nasyconych cukrami prostymi jogurtów 0% tłuszczu. Należy pamiętać o tym, że to właśnie w tłustych produktach znajdują się właściwe ilości witamin A, E, K a zwłaszcza Witamina D3, której niedobór może wystąpić u ludzi, którzy przebywali w domowych pieleszach nawet kilka tygodni. Pamiętać należy również o jedzeniu kiszonek, np. kiszonej kapusty, kiszonych ogórków oraz innych kiszonych warzyw. Jeżeli chodzi o świeże pieczywo to zdecydowanie powinno się zwiększyć w diecie pieczywo z pełnego przemiału, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość błonnika. Produkty spożywcze godne szczególnej uwagi w okresie powrotu do zdrowia to: miód pszczeli i orzechy. Korzystne efekty, zarówno w okresie aktywnej choroby jak i po jej zakończeniu, uzyskamy spożywając buliony i to raczej wołowe niż drobiowe. Powodują one znaczne rozgrzanie organizmu. Z potraw rozgrzewających polecamy słynną jajecznicę na gęsim smalcu według Ojca Grzegorza Sroki (przepis dostępny w książce „Ziołolecznictwo Ojca Grzegorza Sroki” lub na stronie www.bonimed.pl w artykule potrawy terapeutyczne).
Pacjenci, którzy przeszli Covid-19, wiedzą jak ważne jest odpowiednie rozgrzanie organizmu, gdyż odczuwali jego wyziębienie przez dłuższy okres czasu. Możemy rozgrzać nasz organizm pijąc herbaty ziołowe, np. te w których znajduje się dużo imbiru, cynamonu czy goździków, np. herbatka Wszechogarniające Ciepło lub Rześki Poranek.
Jakie preparaty ziołowe mogą przyczynić się do szybszej rekonwalescencji?
- Dobre efekty uzyska się po surowcach ziołowych mających własności adaptogenne. Dlatego polecamy Vitalbon ze względu na zawartość tarczycy bajkalskiej, cynamonu, imbiru a także ekstraktów z owoców jagodowych i zielonej herbaty. Aby wzmocnić energetykę organizmu można zastosować Koenzym Q10 Ojca Grzegorza, początkowo w dawce 2 x dz. 1 kaps, a następnie 1 x dz. 1 kaps.
- Osoby cierpiące na utrzymujący się przez dłuższy czas kaszel mogą zażywać krople Pectobonisol 2 x dz. po 2 łyżeczki, które ułatwiają odksztuszanie zalegającej wydzieliny. Warunkiem łatwego
odksztuszania jest odpowiednie nawodnienie organizmu (tyczy się to szczególnie osób starszych) oraz prawidłowa wilgotność pomieszczenia w którym się przebywa, zwłaszcza w sypialni. - Zarówno w okresie choroby, jak i po niej, powinniśmy zadbać o profilaktykę przeciwzakrzepową. Dobry sposób to spacery, szczególnie na palcach i na piętach choćby po domu, a najlepiej na łonie natury. Z preparatów ziołowych rekomendujmy Venobon 2 x dz. po 1 kaps. a przy zaawansowanym procesie zdrowienia 2 x 1 kaps. Natomiast podjęzykowo zalecamy stosować Resveratrol esencja wina w kroplach 2 x dz. po 10 kropli. Zawarte w tych dwóch preparatach składniki: miłorząb japoński, nasienie kasztanowca i ekstrakt ze skórek winogron – zmniejszą ryzyko wystąpienia zakrzepicy, ale także poprawią ukrwienie w obrębie mózgu, co może rozwiać tzw. „mgłę pocovidową” czyli poprawić pamięć i koncentrację.
- Leczenie Covid-19 zmusiło wielu z nas do stosowania leków, które wpłynęły negatywnie na stan naszych jelit, szczególnie na florę jelitową. Korzystnym rozwiązaniem może być w takim przypadku zastosowanie mieszanki Bobonisan 2 x dz. napar z 1 saszetki, można w jej zastępstwie używać kropli Gastrobonisol 2 x dz. 1 łyżeczki. Na florę jelitową doskonale wpłynie suplementacja diety Regulobonem zawierającym: łupinę nasienną babki jajowatej, błonnik z nasion owsa, inulinę z cykorii, mikrokapsułkowane kultury bakterii probiotycznych.
- Ostatnim elementem, który rekomendujemy do stosowania to suplementacja diety Witaminą D3+K2 (MK7) Ojca Grzegorza. Pamiętajmy o tym, że brak kontaktu z promieniami słonecznymi może skutkować niedoborem witamin D3, a co za tym idzie za zmniejszeniem odporności organizmu na infekcje. Brak odpowiedniej aktywności fizycznej może wpływać na osłabienie kości, a nawet prowadzić do osteoporozy. Dlatego też witamina D3 i K2 mogą być korzystnym elementem do suplementacji diety.