Jak wynika z raportu WHO w ciągu najbliższych 20 lat liczba nowych zachorowań na nowotwory na świecie wzrośnie do 22 mln na rok, a śmiertelność do 13 mln. W 2012 z powodu nowotworów umarło 8,2 mln pacjentów. Naukowcy szacują, że w 2032 będzie to 13 mln. Naukowcy apelują o zaangażowanie rządów w profilaktykę przeciwnowotworową.
Czas nagli, a ilość nowotworów wzrasta, dlatego należy bezwzględnie rozpocząć działanie i określić, jak w sposób naturalny wpłynąć na zapobieganie powstawaniu chorób nowotworowych. Instytut Żywności i Żywienia określił w publikacji „Nowotwory złośliwe. Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?” (wyd. PZWL) najważniejsze czynniki żywieniowe zmniejszające ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych. Dominują wśród nich produkty spożywcze pochodzenia roślinnego.
Opierając się na tej i innych publikacjach, zalecamy pacjentom w Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza suplementację diety różnymi substancjami pochodzenia roślinnego, takimi jak ekstrakt z czarnej huby (błyskoporek podkorowy), odwar z ziela skrzypu polnego, ekstrakt z borowików (bogaty w selen), ekstrakty z owoców aronii i z liści zielonej herbaty, a także olej z nasion czarnuszki siewnej. Dodatkowo warto spożywać produkty pszczele wspomagające odporność organizmu, takie jak miód, pyłek pszczeli i propolis. Do suplementacji diety u osób chorych na nowotwór lub nim zagrożonych sugerujemy preparaty Bofonginn kompleks, Alerbon i Apibon. Rekomendujemy również jednocześnie krople ziołowe Nefrobonisol, które skutecznie wspomagają detoksykację organizmu. Bardzo dobre efekty przynosi także stosowanie suplementu diety Resveratrol oraz kapsułek Vitalbon działających silnie antyoksydacyjnie.
Zalecamy także pacjentom pozostanie pod kontrolą lekarza, który będzie prowadził własne leczenie i profilaktykę.