Przypuszczamy, że dwie nazwy użyte w tytule niewiele mówią większości z czytelników. Dlatego śpieszymy z tłumaczeniem. Tokoferole i tokotrienole to składniki naturalnej witaminy E. Naturalnej dlatego, że syntetyczna zawiera tylko jedną z ośmiu naturalnie występujących w witaminie E substancji, i to jeszcze sztucznie produkowaną, czyli alfa-tokoferol. Natomiast witamina E w pełnym składzie zawiera cztery różne tokoferole i cztery różne tokotrienole. To właśnie taka postać witaminy E jest właściwym narzędziem działającym prozdrowotnie. Naturalnej witaminie E obszerny fragment swojej książki poświęcił Uwe Gröber, czołowy ekspert w dziedzinie stosowania mikroskładników odżywczych. Podkreślił, że witamina E powinna być stosowana obok prawidłowego leczenia ze względu na m.in. działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Witamina chroni śródbłonek naczyń krwionośnych i zwiększa biodostępność tlenku azotu. Zwiększone ryzyko niedoboru tokoferoli i tokotrienoli występuje u osób starszych, sportowców, matek karmiących. Zaleca się jej spożywanie także przy chorobie Alzheimera, zwyrodnieniu siatkówki związanym z wiekiem, chorobach nowotworowych, chorobie Parkinsona, chorobie niedokrwiennej serca. Objawami niedoboru są ogólna nerwowość i drażliwość, zwiększenie podatności na infekcje, zaburzenia nerwowo-mięśniowe. Warto nadmienić, że witamina E od zawsze uważana była za witaminę płodności. Także dr Gröber podkreśla, że jej niedobór może utrudniać, a nawet uniemożliwiać poczęcie. Profilaktycznie witaminę tą stosuje się w ilości od 100–300 IU na dobę, ale w przypadku towarzyszących schorzeń ilość tą należy zwiększyć.
W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza polecamy suplementację diety Witaminą E Ojca Grzegorza bogatą w naturalne tokoferole i tokotrienole.