Miód jako alternatywa cukru.

Pewne pokarmy zwłaszcza spożywane przez najmłodszych muszą być w jakiś sposób „dosłodzone”. Do słodzenia najlepiej nadaje się miód pszczeli, który jest absolutnie naturalnym produktem i dodatkowo wykazuje działanie terapeutyczne. Wykorzystujemy go nie tylko jako substancję słodzącą, ale także jako bazę do tworzenia prozdrowotnych syropów. Zwłaszcza, gdy wzbogacimy go o ekstrakty ziołowe w nim rozpuszczone. Miód w połączeniu z ziołami może wspierać pracę układu oddechowego (tak działa Bonimelprawoślazowo-koprowy). Może także wspomagać utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego i ukrwienia serca (taki efekt wywołuje Bonimel głogowo-melisowy).

Jeżeli do miodu dodamy ekstrakt z ziela jeżówki, melisy i rumianku otrzymamy bardzo dobry środek wspomagający pracę układu odpornościowego – taki skład ma Immunobon. Miód można łączyć z ziołami działającymi przeciw pasożytom jelitowym, tak jak w syropie ziołowym Vernikabon complex. Sprawdza się on szczególnie dobrze w przypadku dzieci.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »