Czy spożywanie jajek może mieć jakieś znaczenie dla poprawy widzenia? Jak najbardziej. Osoby w starszym wieku, szczególnie te, które cierpią na AMD, powinny spożywać jajka, gdyż w jajkach znajduje się bardzo dużo luteiny i zeaksantyny. W trzech jajkach znajduje się blisko 1 gram tych niezwykle cennych dla oka substancji. Pokryją również połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz dostarczą do organizmu dobrze przyswajalnych, naturalnych witamin E i D oraz innych prozdrowotnych substancji.
Wbrew powszechnemu przekonaniu jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu. Są one najwyższej jakości pokarmem. Ktoś mógłby zapytać, dlaczego akurat 3 jajka? Taką ilość jajek codziennie zjada rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. T. Trziszka, światowej sławy znawca jaj, kierownik słynnego projektu badawczego OVOCURA. Jeżeli ktoś nie toleruje takiej ilości jaj, a jego oczy są zagrożone AMD lub innymi chorobami siatkówki, warto aby stosował Oculobon. Zawiera on w swoim składzie m.in. naturalną luteinę i zeaksantynę a także ekstrakt z borówki czarnej, który działa na siatkówkę oka.