Fast foody zabijają bakterie probiotyczne

Naukowcy badający skład flory jelitowej biją na alarm, gdyż jak wynika z ich badań spożywanie wysoko przetworzonej żywności, ubogiej w błonnik ma negatywny wpływ na stan flory jelitowej. U mieszkańców krajów, gdzie dominuje taki styl odżywania zanikają bakterie trawiące błonnik, a trzeba wiedzieć, że właśnie te bakterie mają największy dobroczynny wpływ na nasz organizm. Ich brak prowadzić może do rozwoju otyłości i chorób przewodu pokarmowego, a także do zwiększonej ilości chorób alergicznych i autoimmunologicznych. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ natura nie lubi próżni. W jelitach namnażają się bakterie, które nie są dla naszego organizmu prozdrowotne. Dlatego dieta bogata w błonnik jest warunkiem utrzymania zdrowia. Można w tym celu wzbogacić swą dietę o produkty spożywcze, w których ta substancja występuje. Można również suplementować dietę produktami bogatymi w błonnik, a jeszcze lepiej w błonnik i bakterie probiotyczne. Takim produktem jest bez wątpienia Regulobon, w skład którego wchodzą łupina nasienna babki jajowatej, błonnik z nasion owsa, inulina z cykorii, mikrokapsułkowane kultury bakterii probiotycznych. Można również jeszcze bardziej wzmocnić efekt, dodając do Regulobonu suplement diety o nazwie Bactibon complex zawierający w swoim składzie zestaw bakterii probiotycznych zamkniętych w mikrogranulkach. Taka forma probiotyku ułatwia jego przenikanie przez kwaśne środowisko żołądka.

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »